Hasch i marmorlast gav fängelsestraff

Tullverket hittade hasch i marmorlast från Marocko. Totalt visade det sig handla om 1,2 ton hasch. Mottagare av lasten var ett VVS-företag i Storgöteborg men lasten omdirigerade till en flyttfirma i Marks kommun. Fem personer åtalades för smugglingen. De nekade alla till brott men två dömdes.

———————
Stora mängder hasch beslagtaget i Skandiahamnen
———————

De dömda vara Robin Johnsson och Joacim Karlén. En av dem dömdes till fängelse i sju år och sex månader för synnerligen grov narkotikasmuggling. Enligt tingsrätten står det helt klart att han varit inblandad i smugglingen.

En företagare från Västsverige dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år. Han menade dock att han var helt oskyldig:

Företagaren i Västsverige som tog emot lasten påstår att han inte visste att stenarna innehöll något olagligt. Men att han fattade misstankar om det när han hittade en trasig platta:

– Jag fattade att det inte var något bra. Jag gick in i ett chocktillstånd och blev mycket rädd, sa han under rättegången.

Ändå larmade han inte polisen.

– På en natt gick jag från att vara en vanlig ”Svensson” till att bli Sveriges största knarkkung.

Hans egen version av det hela förkastades dock av tingsrätten då han valde att ta emot, lasta av och om samt förvara narkotikan även efter att han säger att han upptäckte den. Han kontaktade inte polisen. Att han inte skulle vara inblandade ansåg tingsrätten inte vara trovärdigt. Han friades för synnerligen grov narkotikasmuggling då det enligt tingsrätten inte kan bevisas att han varit inblandad i själva smugglingen.

En åtalad kvinna och en person till friades helt medan en annan man dömdes till 10 månaders fängelse för två fall av narkotikabrott. Ett av dessa fall rörde haschet i marmorlasten.