Åtal mot personer från Rissnenätverket för förberedelse till mord

Åtal har väckts mot totalt nio personer för stämpling till mord och förberedelse till mord, grova vapenbrott och grovt narkotikabrott. De åtalade greps redan i november förra året som ett resultat av den franska polisens avlyssning av Encrochat.

Flera av de åtalade kan kopplas till ett kriminellt nätverk hemmahörande i Rissne, västra Stockholm, som mot betalning har åtagit sig att genomföra ett mord i Borås och ett mord i Uppsala. Bevisningen bygger i stora delar på material från Encrochat.

När det gäller mordet i Borås har de åtalade samarbetat med ett kriminellt nätverk baserat i Hässleholmen i Borås. Två personer från nätverket i Borås omfattas av åtalet. I Borås Tidning pekas bland annat en man i Hässleholmen ut för att ha beställt mordet på en konkurrerande man  som kallas gängledare. Den förstnämnde kallas ”Gudfadern i Hässleholmen” av tidningen men heter enligt uppgift Sluara Jamal Fatah och den sistnämnde ska enligt uppgift vara en man vid namn Kamran Alawinya.

————————
Gängland Borås
————————

Den så kallade ”gudfadern” (29-åringen i citatet) har tidigare dömts för en rad brott enligt Expressen:

Han har runt 15 avsnitt i belastningsregistret. Det gäller domar och strafförelägganden för bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och narkotikabrott.

Flera domar avser attacker mot poliser som utfört sitt jobb i området.

Men han har varit misstänkt för än allvarligare brottslighet än vad han dömts för. 2015 stod han åtalad för försök till mord och grovt vapenbrott efter att skott avlossats mot polisstationen i Borås. Den tilltänkta måltavlan var, enligt åklagarens uppfattning, en gängman knuten till nätverket i Norrby som befann sig inne på stationen.

Mannen frikändes dock från försök till mord och vapenbrott.

I syfte att genomföra morden har de åtalade personerna haft tillgång till flera skjutvapen, GPS-spårsändare och andra hjälpmedel. I ärendet har flera vapen tagits i beslag.

– Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet som utan informationen från Encrochat hade varit i princip omöjlig att utreda, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Olof Calmvik, i ett pressmeddelande.

————————
Gängland Stockholm – Rissne
————————

– Fem av de personer som åtalas tillhör ledarskiktet i ett nätverk i västra Stockholm, varav en greps i Spanien efter samarbete med spansk polis. De här personerna har haft stor påverkan på brottsligheten i västra Stockholm och att de nu åtalas för en ingående planering av två mord har ett stort signalvärde, säger Martin Hertz, utredningsledare inom polisen i Region Stockholm.

Enligt Expressen är den ledande personen i Rissenätverket en 33-årig man:

Åtalet omfattar en händelse där en Boråsgruppering anlitade Rissnenätverket för att skjuta en rivaliserande gängledare i staden. I månadsskiftet mars/april i fjol reste gängmedlemmar från Stockholm till Borås för att utföra dådet – men misslyckades.

En liknande händelse skedde i Uppsala där det, enligt polisen, framgår i chattloggar att Rissnenätverket skulle utföra ett mord för 400 000 kronor.

– Vi kan se i materialet att det här nätverket åtar sig uppdrag att utföra kontraktmord. Två fall är åtalade men man pratar även om andra uppslag i chattarna, säger polisens utredningsledare Martin Hertz.

[…]

Den utpekade ledaren för Rissnenätverket är en 33-årig man som greps i Spanien i höstas. Förra sommaren var han – tillsammans med två andra medlemmar i nätverket – uppsatt på polisens så kallade Rimfrost-lista över de mest strategiskt viktiga personerna i Stockholms kriminella miljö.

33-åringens namn ska vara Luis Silva Rojas och han är också bland de som misstänks för kidnappningen av rapparen Einar. Tillsammans med honom är ytterligare sex personer, i huvdsak från Rissnenätverket, åtalade.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!