Hans Abrahamsson – en delad värld

Inför EU-toppmötet i Göteborg 2001 gjordes stora ansträngningar för att skapa dialog mellan aktivister och makthavare. Men när USA:s president anlände stängde polisen in 600 personer på Hvitfeldtska gymnasiet.

Det vara händelsen som ledde till, och orsakade de omfattande upploppen, det som kallas Göteborgshändelserna och som ledde till att polisen sköt tre demonstranter. Första (och hittills enda) gången det skjutits mot demonstranter i Sverige sen 1932 då det sköts i Klemensnäs och Sandarne. Till stor del skedde insatsen mot Hvitfeldtska på i enlighet med önskemål från USA och på grunda av deras påhittade hotbilder och påhittade förekomster av vapen och våldsamma personer inne på skolan. Lika falskt på samma sätt som deras påståenden om massförstörelsevapen i Irak några år senare.

En delad värld gör Hans Abrahamsson en forskningsresa genom arkiv i Stockholm och Washington, han talar med poliser, aktivister och experter vid USA:s säkerhetsorgan och han deltar i World Social Forum liksom i FN- och Världsbankskonferenser. Han letade efter svaren på frågorna: Vad var det egentligen som skedde? Vad hände i kulisserna? Vem fattade besluten?

Svaret var att det var USA:s militära underättelsetjänster som häll i taktpinnen. Pentagon stod bakom ryktesspridningen, attacken mot Hvitfeldtska och var de som ytterst orsakade våldet i Göteborg. Den svenska polisen utförde medvetet och omedvetet de åtgärder som USA ville se och allt spårade ur. Det är vad boken handlar om. USA:s övervakning och spioneri i Sverige. Det är intressant, spännande och trovärdigt. Abrahamssons avslöjanden var när En delad värld första gången publicerades sensationella och boken kan läsas som en thriller.

När våldet sen fick sin egen dynamik gjorde polisen misstag på misstag. Övergrepp efter övergrepp. Detta handlar boken inte om, men det kan ni läsa om i min dokumentsamling om Göteborg 2001 och på denna blogg.

Snarare än kamp mot globaliseringen handlade det om en kamp om globaliseringen konstaterar Abrahamsson i det nyskrivna förordet till denna utgåva.

Hans Abrahamsson har unika förutsättningar att förstå och skildra vad som orsakade oroligheterna vid EU-toppmötet i Göteborg. En delad värld uppfyller även högt ställda förväntningar.

Ingvar Carlsson, f d Statsminister

Hans Abrahamsson har varit verksam som docent i Freds- och utvecklings- forskning vid Göteborgs universitet och gästprofessor i Globala politiska studier vid Malmö universitet. Han blev tidigt engagerad i den globala rättviserörelsen Attac och fungerade som brygga mellan regeringen och demonstranter under EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!