Förslaget om marknadshyror presenterat

I fredags presenterades utredningen om fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter. Enligt förslaget ska den fria hyressättningen omfatta nyproducerade lägenheter vilket också inkluderar om- och tillbyggnader där kontor, vindar, näringslokaler eller andra utrymmen görs om till lägenheter. Förslaget har gått ut på remiss i tre månader och därefter hoppas regeringen kunna lägga fram ett lagförslag i början av nästa år.

Hyreshöjningen ska baseras på konsumentprisindex (KPI) som grundregel. Fastighetsbolagen ska meddela vilken hyra varje lägenhet har till Skatteverket och Lantmäteriet. Enligt utredningen ska ”hyresvärd och hyresgäst avtala vilket belopp man kommer överens om när hyresgästen flyttar in”. I praktiken blir det dock bostadsbolaget som ensidigt bestämmer hyran då en enskild hyresgäst bara kan tacka nej eller få avslag på möjligheten. Vill någon inte hyra till det pris fastighetsägaren bestämmer kan de bara leta efter en ny hyresgäst.

Hyran ska få höjas högst en gång om året så länge samma hyresgäst bor kvar, men när en ny hyresgäst flyttar in får bostadsbolaget höja hyran utöver den årliga höjningen vid inflyttning. Systemet liknar det som finns i New York vilket lett till att fattiga trängts ut från större delen av södra Manhattan och samlats i förstäder och slumområden. I Sverige kommer det onekligen att leda till ökad segregation och att fler fattiga blir bostadslösa. Ökad attraktionskraft det aktuella bostadsområdet, förbättrade eller försämrade kommunikationer och ökad eller minskad tillgång till serviceverksamheter kan också innebära av bostadsbolagen ensidigt beslutade hyreshöjningar. Detta kommer att accelerera segregationen och bostadslösheten.

Om en hyresgäst flyttar in trots att den anser att hyran är för hög är det upp till hyresgästen att under det första året kunna belägga att hyran är oskälig. I praktiken innebär detta ingenting för i slutändan blir det ändå bostadsbolaget som bestämmer. Den enskilde hyresgästen befinner sig alltid i informationsunderläge. Det nuvarande hyressystemet med årliga förhandlingar och presumtionshyra ska finnas kvar parallellt med det nya marknadshyresystemet. Fastighetsbolag ska få välja om de vill använda det eller välja fri hyressättning i nybyggda lägenheter. Väljer de bort marknadshyra så kan de istället få investeringsstöd för byggande av hyresrätter.

Läs mer om marknadshyror:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!