Tryggheten ökar inte med fler ordningsvakter

Stockholms stad har undersökt om ordningsvakter innebär ökad trygghet. Resultatet är tydligt. Ordningsvakter innebär inte ökad upplevelse av trygghet. På 40 platser har Stockholm testat med vad de kallar mobila ordningsvakter.

Ordningsvakterna är anställda hos bevakningsföretaget Avarn Security (då Nokas Security) och de arbetar på uppdrag av Stockholms stad. Till en början fanns 18 ordningsvakter fördelade på två turlag om vardera fyra patruller och en arbetsledare, som arbetade mellan kl. 12.00 och 23.00 sju dagar i veckan. Under 2019 och 2020 erhöll satsningen ytterligare politiska anslag till förmån för uppemot 170 ordningsvakter lagom till våren 2021. Försöket genomfördes på 40 platser/områden.

Ordningsvakternas arbete på 4 platser har utvärderats. Dessa områden är Dalen (Enskededalen), Hagsätra, vid Gullmarsplan och vid Årsta torg. Utvärderingen kom fram till ingenting förändrats  i Dalen, på Gullmarsplan, i Hagsätra och vid Årsta torg när det gäller tryggheten, varken i positiv eller negativ riktning. Inom de fyra områdena framkom inga förändringar i vare sig hushållsenkäten eller näringsidkarenkäten för den totala lägesbilden.

Ingenting förändrades med hjälp av fler ordningsvakter. Det hela var helt enkelt ett rent slöseri med skattemedel utan att ha några positiva konsekvenser. Däremot tror folk att de med ordningsvakter i området eller på platsen upplever mer trygghet. I verkligheten upplevde de dock ingen ökad trygghet på grund av ordningsvakterna.

Stockholm har inte blivit tryggare med fler ordningsvakter.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!