När polisen i Sverige skjutit mot demonstranter

I Göteborg år 2001 sköt polisen mot demonstranter efter att polisen startat kravaller genom att överfalla en fredlig fest. En person skottskadades livshotande, en person skadades allvarligt och en person fick en mindre skottskada.

De flesta tror att det var den första gången polisen skjutit mot demonstranter sen skotten i Ådalen 1931, närmare bestämt i Lunde den 14 maj 1931. Fem personer sköts ihjäl i en arbetardemonstration i samband med strejker och strejkbryteri.

Minnesmärke över de stupade i Ådalen. Konstnär: Lenny Clarhäll Fotograf: Mangan 2002. Licens: CC BY-SA 3.0

Det är fel på två sätt. I Lunde 1931 var det militären som sköt mot demonstranter och inte polisen. Dessutom har polisen, men inte militären, skjutit mot demonstranter vid senare tillfällen.

Den 5 juli 1932 sköt polisen mot en demonstration i Klemensnäs varvid två personer skottskadades allvarligt. Nästa tillfälle var den 9 juli 1932 i Sandarne. Tre demonstranter sköts i ryggen av polisen. Vid båda dessa tillfällen handlade det demonstrationer mot arbetsgivare som satt in strejkbrytare vid strejk.

Poliser och militärer deltog också i en mordbrand, ett terroristdåd, år 1940. Det var attentatet mot Norrskensflamman den 3 mars 1940. Det var inte polisen eller militären som organisation utan enskilda polisen och militärer som deltog. 5 personer dödades.

Nästa gång polisen sköt på demonstranter i Sverige var i Göteborg den 15 juni 2001.  Förhoppningsvis dröjer det längre än 69 år till nästa gång det inträffar. Eller ännu hellre, förhoppningsvis händer det aldrig mer.

Läs mer om arbetarkamp


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.