Polisövergreppen i Göteborg 2001 – attacken mot en fest på Vasaplatsen

På fredagskvällen den 15 juni 2001 under de dagar som gått till historien som Göteborgshändelserna är det en stor demonstration mot EU och EU:s nyliberala politik. Samtidigt är det också en fest på Vasaplatsen, Reclaim the Streets. Fast festen äger rum på gräsområdet i mitten av Vasaplatsen så nån Reclaim the Streets är det inte riktigt utan mest bara en fest. Jag befinner på Götaplatsen och blir uppringd av en polis som säger att polisen kommer att angripa festen på Vasaplatsen om 45 minuter. Något jag nämnt i min dagbok:

Vid Vasaplatsen tågar vi igenom Reclaim the Citys gatufest. Fullt med glada svartklädda människor. Hör från några att KPML(r) blivit häcklade när de passerade. Allt lugnt.

[…]

Får ett samtal där polisen meddelar att något kommer att hända i Vasaparken om 45 minuter. Ringer Annicka och meddelar detta. Hon är på Schillerska. Pratar med mina partikamrater och vi beslutar att lämna platsen omedelbart. Samlar ihop vakternas västar och går upp på podiet och lämnar dom till KPML(r). Martin är med mig upp. Tillbaka vid mina partikamrater så börjar vi alla gå därifrån. Går iväg tillsammans med Marita, Alain och Francois. Svårt att ta sig ut, nu är Vasagatan avspärrad av poliser. Ringer Ronnebro och klagar på alla jävla containrar som stänger in människor på Avenyn.  Med förundran studerar vi alla containrar. Vi hittar en väg ut, en del av Allén är öppen. Vi ser massor av poliser i kvarteren mot Vasaparken, flera kvarter är avspärrade och avstängda. Det känns som ett undantagstillstånd är deklarerat i staden, eller som om polisen försöker göra en militärkupp. Strax efter Vasaplatsen nås jag av besked om att någon blivit skjuten. Beslutar mig för att ta mig till Schillerska för det behövs säkert hjälp där.

Polisens angrepp mot festen på Vasaplatsen är alltså som startar det upplopp och den utveckling som leder till att tre personer blir skjutna av polisen. En får livshotande skador, en får en allvarlig skottskada och en blir bara lindrigt skadad. Rykten säger också att det fanns en fjärde skadad person som aldrig uppsökte vården. Detta har aldrig kunnat beläggas.

Hela händelseförloppet finns dokumenterat genom flera TV-program (som i allmänhet handlar om just polisens skottlossning) och i Göteborgskommitténs rapport som dock främst fokuserar på polisens uppfattning. Där hävdar polisen att festen startade vid 20-tiden men den startade långt innan dess och det fanns inga oroligheter när demonstrationen passerade festen vilket var innan polisen kom till platsen. Det är en illustration till felaktigheterna i polisens uppfattning om händelseförloppet. Det finns däremot mycket lite tryckt material och få publicerade vittnesmål om själva angreppet på festen. Att jag fått information från en polis om att festen på Vasaplatsen skulle angripas av polisen innan oroligheter uppstod visar tydligt att polisens version av händelseförloppet där de påstår sig bli angripna innan de agerat inte kan vara korrekt. Istället tyder allt på att de angrep festen och festdeltagare varvid oroligheter utbröt. Hade de hållit sig borta från platsen hade inget hänt.

I min rapport om Göteborgshändelserna skriver jag följande om festen på Vasaplatsen:

Här är det mest ungdomar som använder Vasaparken/Vasaplatsen som vardagsrum som agerar. De blir helt enkelt förbannade för att polisen attackerar deras park och deras fest. En del äldre berusade festdeltagare reagerar likadant. Stort inslag av invandrarungdomar kan också konstateras i de gatustrider med polisen som äger rum på gatorna runtomkring. Flera vittnesmål bekräftar också att maskerade aktivister här har hindrat ungdomar från att slå sönder fönster i butiker. Enskilda medlemmar i olika organisationer deltar också, Identifierade är också ”Wise Men”, en nazistisk organisation med anknytning till IFK:s supporterklubb som börjar bråk med antirasister under festen och sedan jagas iväg och söker skydd bakom polisens linjer. Från denna kväll har polisen vittnesmål om en person som stoppar ner skjutvapen i en ryggsäck. Det är detta (dessa) vittnesmål som polisen använder som grund för sitt påstående om beväpnade tyska terrorister. Men de som setts med skjutvapen här kan lika gärna vara civilklädda polisspanare såväl som någon av de tre nazister som greps med innehav av skjutvapen under lördagen i centrala Göteborg. Dessa tre är åtalade för hets mot folkgrupp med mera.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!