Bombmakare fick långt straff för sprängdåd

Den 19 mars 2019 utsattes en 33-årig man för ett mordförsök i form av ett sprängdåd. Mannen betraktas som ledande i 421-gänget i Frölunda (i GP brukar de kallas Z-falangen) och hans fiender försökte spränga honom i luften med en bilbomb. Att han överlevde beror på att bomben inte var direkt monterad mot chassit på bilen. Dessutom som det verkar helt utan skador.

En inhyrd mördare från Stockholm (Hässelby) som idag är 27 år gammal och heter Tarek El Damerji har nu dömts i Göteborgs tingsrätt till 14 års fängelse för mordförsöket. Han är helt okänd för det tilltänkta mordoffret Ziad Abouali.

El Damerji är dömd för att ha konstruerat bomben men ska inte har placerat den på bilen. Vem som gjorde det har polisen inte kunnat utröna men troligen var det El Damerji själv. Han är knuten till bomben genom DNA och ingen annan persons DNA har hittats. Inte heller har det bevistas vem som utlöst bomben. Brotten som han dömts för är medhjälp till mordförsök, brott mot Lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE), och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

Vem som beställt ett mord på Abouali är inte heller utrett eller känt. Han själva förnekar all koppling till något kriminellt gäng.

Andra misstänkta brott

Dessutom dömdes El Damerji för material till sprängladdning (fjärrströmbrytare, sprängdeg, sprängkapslar) som hittades i en ryggsäck på en vind i Åkersberga. Genom DNA är han knuten till föremålen. Han ansågs av tingsrätten ha innehaft detta i syfte att tillverka en bomb. För det har han dömts för medhjälp till brott mot LBE, grovt brott, och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Hemma hos hans flickvän i Södertälje hittade polisen också en fjärrströmbrytare och i hans bil powerpackbatteri och en elkabel. För detta har han inte dömts särskilt då fjärrströmbrytaren kanske skulle ha använts vid samma tillfälle som utrustningen som hittades i Åkersberga.

Totalt fick El Damerji 14 års fängelse vilket är ett hårt och långt straff för medhjälpsbrott och brott mot LBE. Han har hela tiden förnekat brott och uppgett att bomben tillhörde en annan person som han inte namngett. Hans DNA ska ha hamnat på kablarna och fjärrströmbrytare när han visade den andra personen hur man kopplar ett batteri till en fjärrströmbrytare.

En del av utrustningen till bomberna köptes av två vänner till El Damerji. De har inte åtalats så jag antar att deras handlingar inte kan betraktas som brott. Däremot är de hörda som vittnen. En av dessa personer är enligt åklagaren den som Tarek El Damerji pekat ut som den som han visade hur fjärrströmbrytaren skulle kopplas. Den personen ska enligt El Damerji också ha sålt tramadol till honom.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!