Kokain fortfarande en drog för de med lite mer pengar

I samband med att 4 unga försäljare av narkotika, i första hand kokain, greps kunde polisen också beslagta deras telefoner. I telefonerna kunde 745 misstänkta köpare av kokain identifieras. Flera av dem har redan fått besök av polisen och flera kommer att få det. De 4 säljarna anses ha en koppling till Backagänget.

En säljtelefon. Bild: Polisen

Större delen av köparna återfinns i mer välbeställda delar av Göteborg. 36% av dem hör hemma i centrala Göteborg och 17% i områden som Hovås, Billdal och Fiskebäck. Bara tre procent av köparna återfinns i så kallat utsatta områden. Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet, Tynnered, Gårdsten, Backa och Rannebergen är de områden som pekas ut som så kallat utsatta områden i Göteborg. Det är uppenbart att kokain fortfarande är en drog för människor med lite mer pengar.

Det mäktiga Backagänget

Backagänget är ett av de mäktigaste kriminella nätverken i Göteborg och personer från andra kriminella gäng måste fråga dem om lov för att få lova att vistas i Backa. I en konflikt med släkten Ali Khan blev slutresultatet enligt uppgifter att Backagänget fick skadestånd från släkten Ali Khan efter att ett stor möte mellan olika gängledare hölls på ett hotell i de centrala delarna av Göteborg.

Våldsamma konflikter undviks av Backagänget. Detta är en linje som följts av gängets ledning sen den tidigare med konfliktbenägna ledningen mördades.

Enligt tillgängliga uppgifter drivs Backagänget som ett företag. Beslut om agerande är kollektiva beslut av ledningen i nätverket. De personer som ingår i organisationen som mellanhänder och säljare får bonusar för bra utfört arbete. Det kan vara bilar eller träningskort såväl som olika lyxföremål som klockor och smycken.

Läs mer om Backagänget:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!