10 år gamla rån lösta med hjälp av DNA

En misstänkt gärningsman från bankrån i centrala Uppsala 2009 och 2011 har blivit identifierad tack vare DNA. Det första rånet är preskriberat men han ska åtalas för det andra.

Det första bankrånet skedde november 2009 i centrala Uppsala. Rånaren kom över en större summa pengar. Några kvarter bort längs flyktvägen anträffades föremål som gärningsmannen haft med sig. På föremålen kunde DNA säkras men gärningsmannen förblev okänd.

Två år senare, i december 2011 rånades samma bank igen. Tillvägagångssätt var ungefär detsamma som vid det tidigare rånet. Denna gång fick rånaren inte med sig lika mycket pengar, men liksom vid första rånet anträffades föremål från den misstänkte längs flyktvägen. Även på de föremålen kunde DNA säkras.

Trots detta gick utredningen i stå fram till nyligen, då en man topsades i ett helt annat ärende. Topsningen visade sig matcha DNA-spår från föremålen som tagits i beslag efter de bägge rånen.

För en vecka sen, cirka 10 år efter rånen utfördes, hämtades en man i 40-årsåldern in till förhör. DNA-bevisningen presenterades och mannen erkände. Den misstänkte mannen kunde också berätta saker som enligt utredarna stämde med andra fakta i utredningen.

– Oavsett utgång av ett eventuellt åtal visar denna berättelse hur effektivt det är att topsa misstänkta gärningspersoner, säger Jonas Eronen, presstalesperson polisregion Mitt, i ett pressmeddelande.

Den misstänkte mannen satt anhållen en kort stund under tisdagen, men är numera försatt på fri fot då åklagarens bedömning är att det varken gör till eller från om han skulle vara frihetsberövad.

– Noterbart är att mannen endast är misstänkt och inte dömd. Det första rånet är dessutom preskriberat, men han kommer troligtvis åtalas för rånet som ägde rum 2011, säger Jonas Eronen.

Bankrån är numera ett icke-existerande brott på grund av det i praktiken inte finns några kontanter.

Läs mer om bankrån

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!