Hovrättsdom i det så kallade container-målet

Lunds tingsrätt dömde den 14 april 2021 fyra personer till långa fängelsestraff för synnerligen grov brottslighet. Det rör sig bland annat om hantering av 43 kg kokain, militära sprängmedel och automatvapen. Männen har nu även dömts av Hovrätten över Skåne och Blekinge.

En 40-årig man dömdes för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, och synnerligen grovt brott vad gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor till 11 års fängelse.

För synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott har en 32-årig man fått 8 års fängelse.

En 38-årig man dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling till 7 års fängelse och utvisas.

En 41-årig man dömdes för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt brott vad gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor till 7 års fängelse.

Smuggling

I april 2020 kom den 38-årige lastbilschauffören i en nederländsk lastbil till Sverige via Öresundsbron. På ett industriområde i Staffanstorp överlämnade han ett parti med nästan 43 kg kokain till den 40-årige mannen. Strax därefter greps 40-åringen. I hans bostad i Staffanstorp hittades vapen och ammunition. I garaget påträffades en stulen bil som innehöll cirka 100 kg sprängmedel med sprängkapslar.

Av meddelanden och telefontrafik framgår att den 32-årige mannen var inblandad i organisationen av narkotikatransporten. En del av meddelanden är från avlyssningen av kommunikationsnätverket Encrochat.

Container

I samband med att 40-åringen greps av polis lämnades en stor mängd militära sprängämnen, automatvapen, pistoler m.m. i tre klädcontainrar i Staffanstorp. Genom analys av fingeravtryck och DNA-spår samt viss ny bevisning har den 41-årige mannen och delvis även 40-åringen kunnat knytas till hanteringen av sprängämnena och vapnen. Hovrätten har till skillnad från tingsrätten ogillat delar av åtalen mot de två och sänkt straffen något.

Beträffande lastbilschauffören har hovrätten ansett att brottet har ett års lägre straffvärde än vad tingsrätten kom fram till.

Läs mer om Encrochat

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!