Det är inte liberal narkotikapolitik som gör Nederländerna till knarkhubb

Nederländerna och norra Belgien är ett av naven när det gäller den europeiska knarksmugglingen. Men orsaken är inte att Nederländerna har en liberal narkotikapolitik vilket påstås i en artikel i ETC. Påståendet är helt enkelt dumheter. Falska nyheter.

Andra nav är södra Italien och solkusten i Spanien. Orsaken till är att det finns stora och centrala containerhamnar i dessa länder eller som i Spanien att det ligger nära ett av de stora producentländerna för narkotika, nämligen Marocko. I dessa hamnar sker omlastning från transoceana containerfartyg till fartyg som transporterar varorna vidare inom Europa.

De 6 största omlastningshamnarna i Europa är Rotterdam (Nederländerna), Gioia Tauro (Italien), Algeciras (Spanien), Hamburg (Tyskland), Antwerpen (Belgien) och Sines (Portugal). Det är dessa hamnar som maffiagrupper, kriminella nätverk, gäng och karteller vill finnas i. Gioia Tauro ligger i ’ndrangheta-området Kalabrien men i de övriga hamnarna finns många olika kriminella nätverk. Gioia Tauro är en av orsakerna till ’ndranghetan blivit världens största kriminella nätverk.

Av samma anledning är Göteborg centrum för införsel av narkotika till Norden. Det är den viktigaste anledningen till att det anses finnas fler gängkriminella i Göteborg än i någon annan nordisk stad. På samma sätt är det med Rotterdam och Antwerpen. Göteborg är Nordens överlägset största hamn och en viktig omlastninghamn för varor till Norden.

Nederländernas centrala roll när det gäller narkotikasmuggling beror alltså på att Europas största hamn och Europas viktigaste omlastninghamn Rotterdam ligger där. Inte långt därifrån ligger den femte största omlastningshamnen, Antwerpen. Detta är orsaken till att Nederländerna har en omfattande narkotikabrottslighet och stor närvaro av drogkarteller, kriminella nätverk och gangstergäng. LIberal drogpolitik har inget med saken att göra.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!