Kraven på att förbjuda tobak skulle bara göda brottsligheten

Cigarett. Bild: Augustus Binu Licens: CC BY-SA 3.0

Om cigaretter och tobak förbjöds  som föreslå från en del håll skulle det bara innebär att den organiserade brottsligheten fick en inkomstkälla till. Under långa perioder har cigarettsmuggling varit en viktig inkomstkälla för många kriminella nätverk. Exempelvis var det den kanske viktigaste inkomstkällan för delar av den så kallad juggemaffian i Sverige.

Ett förbud mot cigaretter och tobaksrökning skulle ofelbart leda till att organiserad brottslighet i hela världen skulle ägna sig åt tobaksodling, tobakssmuggling, tobaksförsäljning, cigarettillverkning, cigarettsmuggling och cigarettförsäljning. Tobak är exempelvis en viktig vara för de som röker hasch. Det röks ju sällan rent utan blandas upp med tobak.

Med legala cannabis skulle det vara ologiskt och orimligt med olaglig tobak. Med olaglig cannabis skulle olaglig tobak bara ge de kriminella gängen ökade inkomster.

Dessutom behövs inte nåt tobaksförbud för att minska rökningen. Rökningen har minskat kraftigt över tid och det finns knappast nån egentlig risk för att den skulle öka rejält igen. De åtgärder som samhället vidtagit har varit tillräckliga. Att minska rökningen till noll är sannolikt inte möjligt och det är onödigt att ens försöka.

Rökning och tobaksbruk är förstås ett hälsoproblem, men det är också alkohol (och vi vet ju hur dåligt det fungerat med alkoholförbud i de länder där det prövats, det fungerar inte ens i muslimska diktaturer), fet och friterad mat, grillad mat, för mycket kött, socker, läskedrycker och en massa annat. Det går inte att förbjuda allt som är hälsofarligt.

Att det inte fungerar att få ner ett bruk till noll med ett förbud har bevisats i Sverige. Här har politiken varit att få ner cannabisbruket till noll. Det har misslyckats kapitalt.

Rent principiellt anser jag också att så lite som möjligt ska vara förbjudet. Ett samhälle som förbjuder mer och mer kommer att utvecklas till ett ofritt och odemokratiskt samhälle. I verkligheten är det så att många lagar borde avskaffas. Exempelvis ordningslagen, förbudet mot eget bruk och eget innehav av narkotika för eget bruk, nedskräpningslagen och alla andra lagar som i praktiken inte kan beivras

Läs mer om den så kallade juggemaffian:
 1. Naserligan
 2. Mille Markovic och Michael Badelt
 3. Milan Sevo
 4. Naserligan – en del av juggemaffian
 5. Joksos arvtagare – inblandad i Västbergarånet?
 6. Malmös ”jugoslaviska” maffiakretsar
 7. Spelkungen – Rade Kotur
 8. Operation Adam knäckte Balkanrelaterat knarknätverk
 9. Arkan
 10. Dragan Joksovic – krogkungen
 11. Gangsterkrig och kroatiska bomber
 12. Ratko Djokic
 13. Den värsta gängkonflikten i Malmö
 14. Gänget som försvann – K-falangen
 15. Slutet för M-falangen?
 16. Spelautomater – inkomstkälla för gangstergäng