Att välja bort läkare handlar inte bara om rasism

Människor blir ofta allt mer mer otrygga och ängsliga ju äldre de bli. Speciellt om de börjat få en begynnande demens med minnesproblem. En konsekvens av detta är att de ofta vill ha vårdpersonal, såväl hemtjänstpersonal som läkare, pratar deras modersmål. Detta gäller oavsett varifrån en person kommer. En persisktalande person vill gärna ha en läkare som talar persiska, en finsktalande en som talar finska och en svensktalande en som talar svenska. Det handlar om att söka trygghet.

Låt mig exemplifiera med min farmor. När min farmor blev gammal blev hennes svenska allt sämre. Hon övergick allt mer till att främst tala sitt modersmål. Problemet vara att hon pratade en ålderdomlig dialekt som nästan ingen längre kunde förstå. Behovet att någon som i det läget kunde prata hennes modersmål tydligt eller i alla fall svenska tydligt blev stort. Detta var cirka 30 år sen.

Jag är säker på att min farmor alltid försökte få vårdpersonal som var etniska svenskar (de flesta invandrare pratade inte hennes modersmål) då många så kallade etniska svenskar både kunde prata hennes modersmål och tydlig svenska. Sen hade min farmor också en mängd rasistiska fördomar om invandrare rent generellt även om hon var invandrare själv och det påverkade sannolikt också hennes val.

Bland patienterna är andelen svensktalande högre än bland vårdpersonalen, inklusive läkare. Resultatet av detta blir att läkare som tros inte kunna tala svenska väljs bort. Detta är inte rasism utan det handlar om gamla människor som söker trygghet i det som förefaller bekant.

Rasism

Det hindrar förstås inte att det i andra fall kan handla om rasism när läkare med icke-svenska namn väljs bort. Framförallt när det är yngre människor som väljer bort sådana läkare. Och DN har beskrivit några sådana klart rasistiska fall. För rasism finns och existerar. Men att hysteriskt börja yra om en omfattande rasism som Stefan Löfven gjorde när han kontaktades om problemet är att reagera totalt överdrivet. För det är i många fall betydligt mer komplicerat än att det bara handlar om rasism. Ibland handlar det överhuvudtaget inte om rasism.

Att det går att välja läkare på vårdcentraler är idag självklart. Det är så vårdsystemet fungerar. Valfrihet framför allt. Det är en del av den valfrihet som borgarmedia och högerpartier värnat om. Språk och etnicitet blir då självklart möjliga utgångspunkter för valet. Det är en konsekvens av högerpolitik. Högerpolitiken gynnar helt enkelt rasism, underblåser rasism och skapar rasism.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.