Inte bara när det gäller brottslighet som politiker ljuger

Politiker ljuger när det gäller brottsligheten. Journalister ljuger också alternativt svansar med eller är totalt ignoranta och okunniga. Sannolikt det sistnämnda. Men politiker på högerkanten ljuger ofta medvetet. Journalisterna är odugliga eller så okunniga att de inte förmår ifrågasätta vad politikerna säger. Detta påpekar Maria Robsahm i en artikel i Arbetaren.

Robsahm tror dock att det är något unikt som bara gäller för brottsligheten. Så är det dock inte. Högerpolitikerna (inkl, sossarna) ljuger också när det gäller invandring, sjukvård, skolan, bostadsbristen och mycket annat. Det normala är nog att politiker i Sverige faktiskt ljuger.

Tyvärr omfattas också vänsterpolitiker liksom högerpolitiker av miljöpartistiskt snitt av lögnkulturen inom politiken. Men här gäller det andra områden som det ljugs flitigt om. Det handlar om skogsbruk, jordbruk, mat och hälsa, fiske, havsmiljö, klimat, kött, våld mot kvinnor, energi och gruvdrift med mera. Miljöpartister, centerpartister och liberaler tycks vara de mesta lögnaktiga av alla. De ljuger om alla politiska frågor, både de som högerextremisterna i moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna ljuger om och de som som vänsterpolitiker ljuger om.

Politiker i alla politiska läger tycks alltså rent regelmässigt ljuga. Eller sprida falska nyheter. Om olika saker. Ofta på grund av okunnighet och arrogans. Ofta för att de tror att vet. Ibland även om de vet eller borde veta. De två senare alternativen verkar vanligast bland högerpolitiker av alla schatteringar från miljöpartister och sossar till högerextremister.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!