Åtal för systematisk penningtvätt på växlingskontor

Idag väcks åtal mot tolv personer misstänkta för bland annat systematisk och organiserad penningtvätt via ett växlingskontor i Stockholm, Worldexchange Stockholm AB. Brottsvinster för drygt 220 miljoner kronor har genom växlingskontoret slussats vidare till den grovt organiserade brottsligheten.

Narkotikahandeln genererar enligt polisen miljardbelopp årligen och stora delar av pengarna förs ut ur Sverige för återinvestering i nya narkotikapartier. Polisens utredning visar att ett växlingskontoret Worldexchange i Stockholm har haft en central roll i att göra det möjligt för kriminella aktörer att bland annat föra ut kontanter från Sverige.

– Det här innebär också att valutaväxlare blir en eftertraktad och närmast oumbärlig funktion för narkotikasmugglingen. Det är mycket höga summor som det här växlingskontoret slussat vidare till den grova organiserade brottsligheten, säger Stefan Edin, chef sektionen för aktionsgruppsverksamhet, Noas utredningsenhet, i ett pressmeddelande.

– Åtalspunkterna för fyra av de åtalade gäller bland annat systematisk och organiserad penningtvätt under en tidsrymd av ett och ett halvt år. De åtalade har inom ramen för växlingskontorets verksamhet bidragit till att 16 olika kriminella nätverk eller individer har kunnat dölja och tillgodogöra sig sammanlagt drygt 220 miljoner kronor som kommit från brott eller brottslig verksamhet, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö som ansvarat för och drivit utredningen tillsammans med kammaråklagare Arne Fors, i ett pressmeddelande.

Pengarna har förvarats i bolagets lokaler och har omsatts genom bland annat valutaväxling, fysisk överföring av kontanter mellan kundernas olika kontantdepåer i bolagets lokaler samt överföring utomlands på cirka 100 miljoner kronor genom det informella överföringssystemet Hawala.

Några av de kontanter som fanns i växlingskontorets lokaler. Bild: Polisen

Vid ett tillslag mot bolagets lokaler i juni 2020 påträffades kontantdepåer, som under utredningens gång har kunnat kopplas till olika kriminella nätverk och individer, till ett sammanlagt värde om ca 15 miljoner kronor. Pengarna var i stor utsträckning förvarade i dolda utrymmen i lokalen. Vid tillslaget hittades också anteckningar som visade vilka penningtransaktioner som respektive kriminellt nätverk eller individ genomfört via World Exchange. I 15 av de 16 fallen har det i efterhand gått att koppla dessa kontantdepåer till olika Encrochatkonton. I utredningen har sedan även ett antal individer kunnat kopplas till respektive Encrochatkonto.

Åtalet omfattar även synnerligen grova narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling, flertalet fall av grova narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt bokföringsbrott. Narkotikabrotten avser flera hundra kilo narkotika av olika preparat. Bland de åtalade finns aktörer på alla nivåer inom narkotikahandeln. Tillgångar på över 31 miljoner har kunnat säkras i form av bland annat kontanter, klockor och fordon. Ett yrkande om företagsbot mot växlingskontoret avseende 10 miljoner framställs också i åtalet.

Utredningsarbetet har bedrivits av Polismyndighetens aktionsgruppssektion Stockholm och aktionsgruppssektion Noa, i nära samverkan med framförallt Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, som en del av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

– Genom myndighetssamverkan har vi kunnat utnyttja våra olika kompetenser för att få detta ärende till åtal. Vår bedömning är att vi genom denna insats avsevärt försvårat för kriminella nätverk att omsätta sina brottsvinster i ny brottslighet, säger Maria Wass, chef sektionen för aktionsgruppsverksamhet i Stockholm.

Bilden är från rapporten ”Lärdomar av Encrochat – Analysprojekt Robinson” och visar en uppskattning av de internationella organisatörernas penningflöden som följer av försäljning i följande led på den svenska interna marknaden.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!