Åtalen mot gängkriminella från Tynnered

I Tynnered pågår sen lång tid tillbaka en konflikt mellan två grupper där den ena gruppen kallas G-falangen efter efternamnet på flera av de ledande medlemmarna som är Goulara. Jag föredrar att kalla gruppen för Goulara-falangen. Grupperingen kalls ibland även för Briljantfalangen efter en gata i Tynnered där många av dem bodde.

Den andra grupperingen kallas M-falangen i GP efter förnamnen på två bröder som varit ledande i grupperingen. Deras förnamn börjar på bokstaven M men en av dem är död sen flera år tillbaka. Jag föredrar att använda brödernas efternamn och kallar grupperingen för Vermahmood-falangen. Flera från Goulara-falangen har dock sen länge flyttat bort från Tynnered och andra sitter i fängelse.

Många från Vermahmood-falangen är i nuläget frihetsberövade och åtalade för flera grova brott.

Kidnappning och utpressning

Hela 9 personer är åtalade för brott i samband med en kidnappning som inkluderar misshandel, utpressning, rån i samband med att två gängmedlemmar kom i konflikt med två helt utomstående personer när de stötte ihop på Stora Amundön. De två utomstående är släkt med personer i Goulara-falangen på långt håll men har verkligen inget med brottsligheten att göra. De nio åtalade är:

  • En 30-årig är åtalad för människorov, rån och försök till grov utpressning. Han pekas ut som ledande i Vermahmood-falangen. Kan vara Mohamed Dandache eller Daniel Tadesse.
  • En 27-åring är åtalad för människorov och rån. Även han anses tillhöra de ledande i Vermahmood-falangen. Kan eventuellt vara Christoffer Andersson Figoni.
  • En 30-årig man är åtalad för människorov samt rån. De är den tredje av de åtalade som pekas ut som ledande i Vermahmood-falangen. Kan vara Mohamed Dandache eller Daniel Tadesse.
  • En 35-åring som är misstänkt för medhjälp till människorov samt medhjälp till rån för att ha hållit vakt i närheten av industriområdet där målsägandena hölls fångna. Han ska också ha ordnat mottagarkontot för pengarna från utpressningen. Även han anses ha en topposition i Vermahmood-falangen. Det bör röra sig om Maziar Vermahmood.
  • En 26-åring ställs inför rätta för försök till grov utpressning.
  • En 21-åring, Mohammed Al Housany, är åtalad för medhjälp till rån och försök till grov utpressning. Han dömdes nyligen till tolv år och tio månaders fängelse för inblandning i Gamlestadsmordet
  • En annan 21-åring, Omer Mohammed, är åtalad för medhjälp till rån. Även han dömdes för inblandning i Gamlestadsmordet. Till fängelse i 1 år och 7 månader.
  • En 25-årig man står åtalad för medhjälp till rån. Eventuellt Mattias Kücükkaplan.
  • En 36-åring som fick pengarna insatta på sitt konto är misstänkt för grovt penningtvättsbrott.
Misstänkta för mordplaner

Åtta män från Vermahmood-falangen är samtidigt åtalade för andra brott. Sju av dem är åtalade är förberedelse till mord. Den åttonde misstänks för medhjälp till förberedelse till mord. Bevisningen i detta ärende är framförallt material från avlyssningen av encrochat.

Mohammed Al Housany och Omer Mohammed är också bland de åtalade i detta ärende. En annan av de åtalade i detta ärende är den 30-årige Daniel Tadesse som även han åtalades för brott med koppling till Gamlestadsmordet men frikändes. Han sitter för närvarande i fängelse för narkotikabrott. De övriga åtalade är Giovanni Domini Aleman, Mattias Kücükkaplan, Maziar Vermahmood, Christoffer Andersson Figoni och Mohamed Dandache. Ytterligare en misstänkt, Christian Wadström, är häktad i sin frånvaro,  och därför inte med i åtalet.

Detta åtal har även koppling till frisörsalongsmordet i Högsbo.

De som skulle mördas

De misstänks för att ha haft planer på att döda 4 personer från Goulara-falangen. Det handlar i första hand om en 27-årig man som heter Kim Nyman som under många år tillhört den inre kärnan i G-falangen. Han har utsatts för ett flertal mordförsök genom åren:

Så sent som i februari i år blev 27-åringen beskjuten, och skadad, i anslutning till en restaurang i Sundbyberg.

Polisutredare tror att personer från Stockholm, associerade till M-falangen, låg bakom attacken. Ingen har dock kunnat gripas för skjutningen.

Mannen är även själv dömd för brottslighet inom gängkonflikten.

2018 fick han två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling, sedan de två falangerna drabbat samman på Smyckegatan i Tynnered.

De övriga tre som det ska ha funnits planer på att mörda innefattar en 22-åring, Mohannad Ali Easar, som är dömd för flera allvarliga våldsbrott och två 20-åringar, Oliwer Asperhäll och Omar Taman. En av 20-åringarna ingick i en grupp som dömdes för en grov misshandel i anslutning till en pizzeria i Lerum under våren 2020. En av de som misshandlade i Lerum tillhör de åtalade i detta ärende.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!