Fängelse för äldrebedrägeri

En man i tjugoårsåldern har dömts till två års fängelse för tio fall av grovt bedrägeri i Stockholm och Uppsala. Mannen medverkade till att lura av äldre deras kontokort. Mannen greps i Södertälje i april efter en tids spaning. Gripandet ingick i ett förstärkt arbete med spanare och utredare från Stockholmspolisens bedrägerisektion för att gripa och lagföra fler misstänkta för så kallad fysisk vishing, som brottstypen kallas.

Begick brott på flera ställen

Polisens utredning visade att mannen medverkat i grova bedrägerier där äldre personer kontaktats per telefon. De har sen lurats att lämna ifrån sig kontokort och kod till personer som utgav sig komma från banken. Målsägarna gjorde det i tron om att personen skulle hjälpa dem avvärja ett bedrägeriförsök.

Efter att de vilseletts och lämnat ifrån sig kort och kod gjorde mannen bankomatuttag och inköp av varor med deras bankkort.

De drabbade personerna är mellan 81 och 99 år gamla. Brotten har begåtts i Solna, Västerhaninge, Vallentuna, Bandhagen, Älvsjö, Knivsta och Storvreta.

Den 26 juli dömde Södertörns tingsrätt mannen till två års fängelse för tio fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri.

En annan man som även tidigare dömts för liknande brottslighet med samma brottsliga modus (samma förfaringssätt, samma agerande), dömdes även för två fall av grovt bedrägeri i samma mål.

Brotten skedde med systematik

Tingsrätten skriver att tillvägagångssättet visar på stor förslagenhet då gärningspersonerna först lurat målsägarna att de varit utsatta för bedrägeribrott och försökt vinna deras förtroende genom att erbjuda dem hjälp. Brotten har skett organiserat och med en tydlig systematik och bedöms därför som grova.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!