Ingen ekologisk mat i vegohyllorna

Noll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från fem av de största producenterna av vegetariska halvfabrikat. Samtidigt visar en ny Sifoundersökning att efterfrågan på ekologiska vegoprodukter är stor. Utbudet av vegetariska halvfabrikat som färs, burgare och korv har exploderat på den svenska marknaden.

Bild: Naturskyddsföreningen

I slutet av augusti undersökte Naturskyddsföreningen därför utbudet hos de fem största producenterna av vegetariska halvfabrikat i Sverige. Totalt 74 vegetariska halvfabrikat och färdigrätter från Anamma, Dafgårds, Findus Green Cuisine, Hälsans kök och Oumph har granskats.

Granskningen visar att det inte finns ett enda ekologiskt alternativ bland deras undersökta halvfabrikat och färdigrätter.

– Det måste finnas ekologiska alternativ att erbjuda konsumenterna. Att konsumtionen av växtbaserad mat ökar är positivt för klimatet – men det är lika viktigt att välja ekologiskt så att vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Opinionsundersökning

Naturskyddsföreningen lät också Kantar Sifo genomföra en opinionsundersökning den 18–20 juni 2021 i form av en webbaserad undersökning. Resultatet bygger på 1 154 intervjuer bland den svenska allmänheten men måste tas med en nypa salt då den är webbaserad och urvalet av personer är därför sannolikt inte representativt. Resultatet av undersökningen visade:

  • 36 procent väljer i dag oftare vegetariskt jämfört med för tre år sedan och 32 procent väljer oftare ekologiskt.
  • 46 procent köper ibland vegetariska produkter som färs, burgare och korv.
  • Av dem som köper vegetariskt förväntar sig 79 procent att produkterna har lägre klimatpåverkan, 24 procent att de inte bidrar till spridning av bekämpningsmedel och 15 procent att det inte används konstgödsel.

– Genom att välja eko vet du att inga farliga kemikalier använts i produktionen. Dessutom får du färre tillsatser i maten och bidrar till att öka artrikedomen av bin, fjärilar och andra pollinatörer, som är på väg att försvinna i en skrämmande takt, säger Karin Lexén.

Vegetariskt innebär större utsläpp av bekämpningsmedel och ökad användning av konstgödsel. Detta samtidigt som det sannolikt bara innebär en begränsad påverkan på spridningen av växthusgaser. Att äta helt vegetariskt kan alltså mycket väl vara värre än att äta en blandad kost med naturbeteskött en gång i veckan och fisk några gånger. Speciellt negativt blir det förstås om det vegetariska innebär att maten transporteras långa sträckor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!