De svenska gängens vapen – F & K Sport

En stor del av de vapen som återfinns bland de kriminella gängen i Sverige kommer från helt legala vapenbutiker och vapenhandlare. En sådan person är vapenhandlaren i Krylbo som sålde vapen till illegala vapenhandlare och kriminella. Han köpte i sin tur en stor del av de vapen han sålde i en butik i Nacka, F & K Sport.

Vapenhandlaren i Krylbo

F & K Sport sålde exempelvis 72 Glock-pistoler till vapenhandlaren i Krylbo. Totalt köpte Fredrik Nordin som vapenhandlaren i Krylbo heter hela 79 pistoler och ett gevär från F & K Sport. Ägarna av F & K Sport Sweden AB och F & K Sport HB, Torkel Persson i Tyresö och Per Norburg i Stockholm, tycks inte ens ha funderat över vad han skulle med alla Glock-pistoler till. Det är ju inte direkt ett vapen som används till jakt och en tycker ju att ägarna av vapenbutiken borde funderat på varför en person köpte så många pistoler. Men icke. Flera av de vapen Nordin handlade med har återfunnits hos medlemmar i kriminella gäng.

Torkel Persson själv var den som sålde en del av vapnen till Fredrik Nordin (kallas Niklas i boken Vapensmederna), vapenhandlaren Krylbo. Han säger i boken Vapensmederna att om Nordin inte haft vapenhandlarlicens hade han aldrig fått köpa så många vapen. Enligt ägarna av F & K Sport sålde de heller aldrig mer än en pistol åt gången till Nordin. Denne hade nämligen bara tillstånd att förvara en pistol i sin verksamhet.

Vapensmeden i Skåne

Affären sålde även delar till en ökänd vapensmed i Skåne. En vapensmed som faktiskt förlorat sitt vapentillstånd och alltså inte borde fått köpa några vapen. Denne vapensmed köpte stiftade och obrukbara vapen eller delar till vapen i Slovakien helt lagligt. Däribland flera hundra Glock-pistoler, De togs till Sverige och byggdes om till fungerande vapen med hjälp av reservdelar som köptes från de svenska vapenbutikerna. Flera av dessa vapen har sen hittats hos kriminella gängmedlemmar. En del av de vapendelar han köpte från F & K Sport var sådant som saknar användningsområde när det gäller jakt:

Först ut är F&K Sports nya butik i Nacka. Jens vill köpa trummagasin till Glockpistoler och undrar om han kan hämta upp dem i butiken mot kontant betalning. Det går utmärkt, blir svaret. Magasinen är så ovanliga att de inte finns i lager men de går att ta hem på begäran.

En vanlig pistol har oftast inte plats för mer än tio till femton patroner. Med en fulladdad rund femtioskottstrumma hängande under handtaget blir vapnet så tungt att det knappt går att sikta med. Det är därför det finns axelstöd av den typ som Patrik köpte vid sitt första besök. För en sportskytt eller jägare finns det inga som helst praktiska användningsområden för ett så stort magasin. Ändå erbjuds vi att köpa ett utan att få några frågor.

Citat ur: Jani Pirttisalo Sallinen & Mathias Ståhle, ”Vapensmederna”.

Totalt köpte vapensmeden i Skåne reservdelar till Glock-pistoler motsvarande Försvarsmaktens, Tullverkets och Kustbevakningens behov av reservdelar i 5 år för de totalt 4 900 Glock-pistoler som finns inom dessa myndigheter. Vapenbutiken bara levererade. Utan några frågor. Affärerna är dock helt legala och butiken eller dess ägare har inte gjort nåt formellt fel. Ändå har de bidragit till att beväpna de kriminella gängen i Sverige. Att sådant kan vara lagligt är helt enkelt orimligt.

Källa: Jani Pirttisalo Sallinen & Mathias Ståhle, ”Vapensmederna”.

Läs mer:

Köp boken Vapensmederna från Adlibris

Köp boken Vapensmederna från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!