Ägaren av Cementa AB och Heidelberg Cement

Rolf Waltersson på tidningen e-Folket undrar vem som äger Cementa AB och därmed cementfabriken i Slite. Han menar att det inte finns angivet nånstans. I verkligheten är det angivet på många ställen. Waltersson vet bara inte hur han ska ta reda på det. Cementa AB ingår i en stor internationell koncern med huvudkontor i Tyskland. Det har Waltersson förstås kopplat. Det står på Cementas hemsida.

Denna koncern heter Heidelberg Cement och moderbolaget heter Heidelberg Cement AG. Ägare av detta bolag är Ludwig Merckle. Han har ärvt ägandet efter sin far Adolf Merckle. Detta har jag skrivit i inlägget Heidelberg Cement – cementmonopolet på en annan blogg jag driver, De 15 familjerna. Ludwig Merckle äger idag 27,71% av bolaget genom PH Vermögensverwaltung GmbH och Spohn Cement Beteiligungen GmbH. Detta gör honom till kontrollerande ägare.

Uppgiften finns på Heidelberg Cements internationella sajt, men även på tyska Wikipedia är det tydligt att Ludwig Merckle är ägare även om deras uppgift är lite gammal. Så nån hemlighet är ägandet av Cementa AB och Heidelberg Cement inte.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!