Stora skador på sprängda huset i Annedal

Hela fastigheten på Övre Husargatan med numren 14 till 26 är skadad av den kraftiga sprängladdningen som detonerade i fastigheten på tisdagsmorgonen denna vecka. Fjärrvärme, vatten, avlopp, el och fibernät är skadade och inget sådant fungerar i fastigheten. I nummer 18-22 är skadorna mer omfattande med sprickor i väggar och dörrar som sprängts ur dörrkarmarna. Även butikerna i anslutning till den gemensamma ingången till nummer 18,20 och 22 är skadade. Fastigheten ägs av Ernst Rosén AB.

Fastighetens 7 uppgångar är helt evakuerade vilket innebär att cirka 200 personer nu är utan bostad. De flesta av de evakuerade verkar bor på hotell.

Fastigheten

Butikerna ligger mot gatan och på baksidan av butikerna finns förråd och husets parkeringsgarage. Det finns också en källare. Ovanpå parkeringsgaraget ligger innergården vilket gör att fastigheten kan upplevas som ett suterrränghus. Men det är det egentligen inte. Det innebär dock att andra våningen där bostäderna börjar från innergården upplevs vara första våningen.

En skiss av första våningen för uppgångarna 18-20 av en anonym användare på flashback.

Explosionen

Den trappuppgång som är värst skadad är nummer 20 och det tyder väl på att explosionen inträffade i denna. Det finns en del uppgifter i media som tyder på att explosionen kan ha inträffat på första våningen bakom Udéns sport. Dvs i korridoren bakom sportaffären, Nummer 18 och 22 har också blivit allvarligt skadade, sannolikt på grund av att tryckvågen spridit sig i dessa trapphus genom att de är sammankopplade med gångar.

På tredje våningen i den trapp där explosionen troligen inträffade är en polis skriven. Denne arbetar med gängkriminalitet och har vittnat i två större rättegångar. Dels rättegången om Gamlestadsmordet, dels om ett fall som involverar sprängämnen och amfetamin. På samma våning  bor en ung kvinna som dömts för brott vid flera tillfällen.

I samband med explosionen uppstod också en brand som medförde en kraftig rökutveckling. Branden kan eventuellt ha uppstått i förråden bakom butikerna och korridoren. Röken tycks ha varit det stora problemet för människor i fastigheten och så vitt jag förstår det som främst skadade människor. 4 skadades allvarligt och ett tiotal personer hade mindre skador. Ytterligare cirka 10 personer tycks ha sökt sig till eller skickats till vården.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!