1932 inträffade ett liknande bombdåd som det i Annedal

Det har visat sig att det med all säkerhet var ett bombdåd som skadade huset i Annedal igår morse. Riktigt var bomben placerats. Orsaken eller vem som var måltavla verkar lite oklart. Men det klarnar väl med tiden.

En polis som var vittne i rättegången om Gamlestadsmordet är skriven i huset. Dessutom var han av avgörande vikt som vittne i ett annat fall. Ett fall med koppling till kriminella kretsar i centrala delar av Göteborg och Högsbo som handlade om sprängämnen, bomber och amfetamin. Denne polis kan ha varit måltavlan. Han har uttalat sig i media och tror dock inte själv att han var måltavlan. Det bor en medlem i Red Devils MC i en annan uppgång än de drabbade. Att han var måltavlan är inte troligt. Det finns några yngre män som dömts för brott i fastigheten och tre personer i samma lägenhet som är inblandade i en rättstvist.

Vad vi kan utesluta är att det handlar om utpressning mot någon sportaffären Udéns eller cafét Le Pain Francais som ligger i fastigheten. Detta då bomben inte  fanns på gatusidan och inte orsakade skador på dessa etablissemang.

Det är ändå oklart var bomben fanns. Helt klart att det var på baksidan. Porten, källaren och parkeringshuset kan alla vara ställen där bomben placerats.

Liknande sprängningar

Förra gången ett liknande dåd med en bomb i ett flerbostadshus inträffade i Göteborg och Sverige var den 15 februari 1932. Även då var det tidigt på morgonen och faktiskt inte så långt från Annedal. Det skedde i den del av Olivedal som då kallades Vegastan men idag kallas Nordosten. Den gången handlade det om en man, Bernhard Johansson, som ville mörda sin tidigare fru. Två personer dödades men exfrun överlevde. Efter dådet sprängde Johansson sig själv i luften i Slottsskogen. Den gången var det inget kriminellt gäng bakom dådet.

När det gäller bomben i Annedal är det väl troligt att ett kriminellt gäng står bakom bomben men vi kan inte veta säkert.

Att kriminella stod bakom ett annat liknande dåd, två sprängladdningar i trapphus på Rimfrostgatan i oktober 2020 är klarlagt. Bara en av de bomberna exploderade och orsakade inte på något vis skador i samma omfattning som i Annedal igår eller Vegastan 1932. Fem är dömda för brottet.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!