Elbilar, laddhybrider och hybridbilar

Även miljöpartisten Per Bolund tog i så det knakade och hittade på rena osanningar i partiledardebatten. Då menar jag inte att han kallade SD för bruna eller rättare sagt blåbruna. Det är ju en korrekt benämning av ett högerextremt fascistiskt parti. Nej det han ljög om är antalet elbilar. Han påstod att det finns 300 000 elbilar i trafik på Sverige vägar och gator. Det är en lögn.

I verkligheten som Per Bolund tydligen har dålig koll på finns det cirka 60 000 elbilar i trafik. Däremot finns det ungefär 250 000 laddbara bilar i trafik. Detta innefattar både så kallade laddhybrider och hybridbilar (elhybrider). Siffrorna är från 2020 och idag är de lite högre.

En laddhybrid, även kallad plug-in-hybrid, kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Laddhybriden kan laddas med ström från en laddbox eller en laddstation. Skulle batteriet vara urladdad eller om det behövs extra kraft kommer förbränningsmotorn att ta vid. En hybridbil (elhybrid) går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas enbart genom bromskraftåtervinning när bilen körs. Batteriet används för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp. En elbil har ingen förbränningsmotor utan bara en eller flera elmotorer.

När Per Bolund pratar om elhybrider och laddhybrider som om de vore elbilar så sprider han dimridåer. Det är inte verkligheten han beskriver.

Läs också:
Gilla Anders_S på Patreon!