Klimatpolitik kräver nya institutioner

Det är ohållbart att förlita sig till fossila bränslen, skrev företagshistorikern Alfred Chandler för 40 år sen. De räcker inte ens för 4% årlig tillväxt, mycket mindre då för att industrialisera världen. Det krävs något annat. Lämpligen då sol, vind och vatten. Och eftersom oljeberoendet har växt fram som en följd av institutionaliserade samband föreslår också Chandler att det behövs nya institutioner – ”en ny industriell revolution” – som verkar för att avveckla beroendet. Han preciserar dem inte, men

Faktiskt dokumenterar en läsning av dessa noggranna studier [om de industriella revolutionerna på 17- och 1800-talet, JW] tydligt det direkta förhållandet mellan institutionella arrangemang och teknisk innovation. Jag skulle därför uppmana historiker och samhällsvetare (…) att ägna stor uppmärksamhet åt de institutionella innovationsprocesserna. En mängd litteratur om tekniska förändringar, innovation och överföring har dykt upp, men bara en liten ström om institutionell förändring.

Exempel på institutioner som föddes på 17-1800-talen var enligt Chandler koordinerade storföretag, hierarkier av företagsadministratörer, nära samarbete mellan företag och universitet, och gemensamma stat-företag-projekt. Som exempel på det senare kan man se svenska Vattenfalls samarbete med ASEA för att elektrifiera landet och Televerkets samarbete med Ericsson för att alla skulle få telefon i början av 1900-talet.

Chandler, ättling till DuPont-imperiet och författare till ett par stora och inflytelserika luntor om storföretagens utveckling, var ju inte vem som helst. Men läget är inte mycket annorlunda idag. Under de 40 åren har man nöjt sig med skatt på koldioxidutsläpp och trott att det skulle räcka.

Vad som behövs

Lite undantag finns – en liten ström, som Chandler uttrycker det. Mariana Mazzucato och Carlota Pérez har exempelvis skrivit ihop ett program om vad de tycker EU borde göra, i huvudsak i form av investeringar, lån, lagar och beskattning. I en skrift från Fores 2016 föreslår några av Sveriges främsta miljödebattörer ungefär samma sak, med lite tillägg för forskningspengar. Men jämfört med vad Chandler efterlyste verkar det ändå lite ensidigt.

Några exempel på där det krävs revolutioner och nya institutioner:

Den som har specialkunskaper på sitt område kan säkert ge fler exempel på behövliga institutioner.

Det är dags att detta påverkar klimatdebatten. Bättre sent än aldrig.

Jan Wiklund

Ursprungligen publicerat på bloggen Gemensam

Liked it? Take a second to support Jan Wiklund on Patreon!
Become a patron at Patreon!