Sollentunafallet – skuld, hot, misshandel och utpressning

På uppdrag av ett kriminella nätverk i Göteborg, det så kallade Hjällbonätverket, fick en grupp kriminella i Trollhättan i uppdrag att skjuta en 60-årig man i Sollentuna. Mannens son ska enligt uppgift vara skyldig Hjällbogänget flera miljoner kronor. Den kriminella grupperingen i Trollhättan kallas ibland för Kronogårdsnätverket.

Misshandel i Trollhättan

I april 2020 stoppades en man av flera personer ur ett kriminellt nätverk när han körde sin bil på Kronogården i Trollhättan. Mannen försökte undkomma men blev till slut inträngd och knivstucken, och en kamrat till honom misshandlades med en golfklubba. Fem personer åtalades för grov misshandel men ingen fälldes i slutändan.

Skjutningar i Sollentuna

Samma personer och ytterligare fem som misstänks vara involverade i planeringen, åtalas också för två försök till mord i Stockholm. Mannen i Sollentuna som heter Ad*l P*yk@r har blivit utsatt för två mordförsök. Han sköts i benet vid det andra försöket. Vid det första försöket klickade pistolen. Ingen fälldes för mordförsök i hovrätten utan det rubricerades som grov misshandel. Hovrätten menade att det saknades bevis för att mannen skulle dödas.

Sonen som ska vara skyldig kriminella pengar är själv dömd för flera brott och bär namnet Dante Peykar. År 2016 dömdes han till fem och ett halvt års fängelse för att ha rånat flera personer på märkesklockor värda hundratusentals kronor. I fängelset gjorde han sig skyldig till upprepad misskötsamhet. Våren 2021 blev han villkorligt frigiven, men i september greps han på nytt. Nu av tullen på Arlanda. På sig hade han 205 000 kronor i euro och dollar som han inte anmält för kontantutförsel. Han åtalades för tullförseelse.

Domar

Totalt åtalades 11 män i ärendet och av dem dömdes 9 personer först i tingsrätten och sedan också i hovrätten vars dom kom i mitten av oktober:

  • Shako Hamid från Trollhättan. Dömd för försök till grov misshandel och grovt vapenbrott i Sollentuna till fängelse i tre år och nio månader. I tingsrätten dömdes han även för misshandel och grov misshandel I Trollhättan och då till fängelse i totalt fyra år. Den som skulle skjutit 60-åringen i benet vid första försöket.
  • Ali Owyed från Trollhättan. Dömd för medhjälp till försök till grov misshandel, anstiftan av grov skadegörelse, och grovt vapenbrott i Sollentuna till fängelse i tre och ett halvt år. Hovrätten sänkte straffet samt friade honom för två brott. Fick fyra års fängelse i tingsrätten.
  • Oubaid Wanli från Trollhättan. Dömd för medhjälp till försök till grov misshandel och grovt vapenbrott till fängelse i tre år och tre månader. Detta innebär att hovrätten sänkte straffet med sex månader samt friade honom för två brott.
  • Person född 2001 från Trollhättan. Dömd i tingsrätten för bland annat medhjälp till försök till grov misshandel, medhjälp till grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen i Sollentuna till fängelse i ett år och nio månader. I hovrätten friades han för denna brottslighet. Han dömdes istället för bland annat olovlig körning och narkotikabrottslighet till skyddstillsyn.
  • Amm*r W@nl# från Trollhättan. Dömd för medhjälp till försök till grov misshandel och medhjälp till grovt vapenbrott i Sollentuna till fängelse i ett år och tre månader. Ett fastställande av tingsrättens dom.
  • Hussein Ali från Kista. Dömd för grov misshandel och grovt vapenbrott till fängelse i fyra år och sex månader vilket var en skärpning med ett halvår. Han var den som sköt 60-åringen i benet vid det andra skjuttillfället.
  • Abdul Ghaffar Haleem från Bandhagen i Stockholm. Dömd för medhjälp till försök till grov misshandel och medhjälp till grovt vapenbrott i Sollentuna till fängelse i två år och nio månader. Vilket är några månades skärpning av tingsrättens straff.
  • Boran Kesen från Flemingsberg i Huddinge. Dömd för grovt vapenbrott till fängelse i två år och tre månader. Han friades för människorov och grov utpressning. I tingsrätten fick han totalt 5 års fängelse.
  • Amir Al Rubeji från Göteborg. Ingår i det så kallade Hjällbonätverket. Fyra och ett halvt års fängelse för medhjälp till försök till grov misshandel, medhjälp till grovt vapenbrott, anstiftan av grov skadegörelse i Sollentuna vid bägge tillfällena. Han friades för medhjälp till grovt vapenbrott och medhjälp till försök till mord. Hovrättens straff innebär en skärpning av tingsrättens dom. Straffet skärptes i hovrätten.
Frikännanden

2 personer frikändes. En man i 20-årsåldern som kopplas till Hjällbonätverket friades för skyddande av brottsling både i tingsrätten och hovrätten. Den andra frikändes var en person från Trollhättan som åtalades för övergrepp i rättssak i samband med misshandeln i Trollhättan.

I hovrätten dömdes ingen för misshandeln i Trollhättan. Fem personer åtalades för inblandning i den därav en av de helt frikända och den person som dömdes till skyddstillsyn. 3 av dem dömdes för den första planerade skjutningen i Trollhättan.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!