7 med koppling till Hjällbonätverket dömda för knarkbrott

Sju personer med koppling till Hjällbonätverket och Backagänget ställts har dömts för att ha smugglat och sålt totalt 18,5 kilo kokain inklusive 2 kilo kokain som hittats gömt i goudaostar och 97 liter amfetaminolja. Alla sju åtalades för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott. Två av dem åtalades även för synnerligen grov narkotikasmuggling. Huvuddelen av bevisen är insamlade via Encrochat men en av de åtalade har också bevakats av polis.

Hjällbonätverket

Av de åtalade uppges Hashem Ali Khan (en av många kusiner som bär namnet) och Amir Al Rubeji (som inte alls bor i Hjällbo men har släktingar där) ha ledande funktioner i Hjällbonätverket.  Av de övriga fem åtalade är Hosein Khan också från släkten Ali Khan.

Amir Al Rubeji som följts och bevakats av polisspanare har nyligen dömts i ett annat ärende där han misstänks för inblandning i flera mordförsök och utpressning. Bl.a. för medhjälp till försök till grov misshandel, medhjälp till grovt vapenbrott, anstiftan av grov skadegörelse. I ärendet samarbetade han med en kriminellt nätverk från Trollhättan. I detta ärende åtalades han för synnerligen grovt narkotikabrott. Han ska enligt åtalet ha haft en ledande roll i hanteringen av 14,5 kilo kokain. Tidigare dömd vid ett flertal tillfällen för bland annat narkotikabrott till fängelsestraff av varierande längd samt vid ett tillfälle år 2009 till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Även en bror till Amir Al Rubeji förekommer i utredningen men han blev inte åtalad.

Ali Khan

Hosein Khan som bor i Tyskland (föräldrarna bor dock i Tynnered) åtalades för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling och ett fall av synnerligen grovt narkotikabrott. Han dömdes till 12 års fängelse. Han ska ha skaffat 18,5 kilo kokain. Enligt åtalet har han organiserat transporten till Göteborg och dessutom varit inblandad i den fortsatta hanteringen. Han misstänks också för att ha varit inblandad organiseringen bakom att 97 liter amfetaminolja transporterades till Sverige. Han har varit övervakad av tysk polis. Tidigare dömd i december 2016 av Hovrätten för Västra Sverige för narkotikabrott till fängelse 1 år och 2 månader.

Hashem Ali Khan åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott och dömdes till 7 års fängelse. Han ska ha haft en central roll vad det gäller de redan nämnda 14,5 kilona med kokain. Var när han greps skriven på Orustgatan i Sandarna där han dock aldrig bott. Tidigare dömd för trafikbrottslighet och ringa narkotikabrott. Anses ingå i Hjällbonätverket,

En man vid namn Vahid Rezai Agbash åtalades för synnerligen grov narkotikasmuggling efter att ha kört 18,5 kilo kokain till Sverige. Dessutom för synnerligen grovt narkotikabrott då han bland annat överlåtit narkotikan till andra personer. Hans bror Amir Rezai Agbash äger ett ostföretag i Göteborg och han brukade köra laster med ost till broderns företag. Dömdes senast den 25 maj 2021 av Hovrätten för Västra Sverige för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse 6 år och 3 månader. Det handlar om det så kallade ostkokainärendet. Anses ingå i Hjällbonätverket.

Elbasan Berisha åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott. Han dömdes till fängelse i 6 år. Han ska ha tagit emot och förvarat 14,5 kilo kokain. Dömdes senast den 27 oktober 2020 av Göteborgs tingsrätt för olovlig körning, grovt brott, och påföljden bestämdes till dagsböter.

Backagänget

Mohammed Fahed från Backagänget åtalades för grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Han anses ingå i Backagängets ledning. Han dömdes till 9 års fängelse. Ska ha förmedlat kontakter mellan köpare och ett par säljare från Hjällbonätverket. Dömdes senast den 27 maj 2021 av Göteborgs tingsrätt för rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen till dagsböter. Han är tidigare dömd för såväl våldsbrott som narkotikabrott.

Bandhagen

Slutligen åtalades Abdul Ghaffar Haleem från Bandhagen i Stockholm för grovt narkotikabrott. Han är dömd för att ha tagit emot och förvarat 14,5 kilo kokain. Sannolikt en av de personer som köpt narkotika från Hjällbonätverket. Han har nyligen dömts i ett annat ärende där han misstänks för inblandning i flera mordförsök och utpressning.

När det gäller amfetaminoljan har två andra personer redan tidigare dömts till fängelse för smugglingen av denna. Dessa personer är Magnus Svensson och Frida Forsberg.

Samarbetet i dessa narkotikaaffärer skedde under samma period som den av media hysteriskt överdrivna konflikten mellan Backagänget och släkten Ali Khan ägde rum. En konflikt som löstes utan våld vilket ju är naturligt då de två kriminella nätverken i verkligheten samarbetar kring kokainsmuggling och -försäljning. Det hela berodde på att några yngre personer i släkten Ali Khan uppträdde på ett för gängen oacceptabelt sätt på Backagängets territorium.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!