Idrottsledaren som smugglade knark

En man i 40-årsåldern som tidigare varit idrottsledare dömdes i början av november för grov narkotikasmuggling och stämpling till människorov till fängelse i 8 år och 1 månad. Allt började med att han handlade med bitcoins och gjorde stora vinster. Man han deklarerade inte vinsterna och betalade ingen skatt. Därför dömdes han för grovt skattebrott. Han fick ett skattetillägg på 143 000 kronor. Under 2020 började Kronofogden mäta ut pengar.

Narkotikaaffärer

Uppenbart kunde han inte fortsätta att leva som förut men det gjorde han ändå. Behovet av pengar blev stort och han slog sig på knarksmuggling. Han fick ett slags jobb som bestod i att att ringa och ta emot samtal från ett fraktföretag. De transporter det handlade om var narkotikatransporter. Polisen hade redan sen tidigare en spaning på verksamheten och ett tillslag gjordes mot ett förråd i Södertälje och två hotellrum. 100 kilo amfetamin, cirka 23 kilo kokain och 9 kilo ecstasy som smugglats från Nederländerna beslagtogs.

Efter polistillslaget kontaktade idrottsledaren som heter Franco Shamson, polisen och tipsade om en ny narkotikaleverans. Samtidigt ombesörjde han själv organiserandet av mottagningen av narkotikan I Sverige vilket han dock inte nämnde. 90 kilo amfetamin och 8,7 kilo kokain gömd i kartonger tillsammans med 850 kilo tahini på burk levererades till ett förråd utanför Uppsala. Polisen gjorde ett nytt tillslag.

Förutom Shamson dömdes flera andra personer för inblandning i narkotikasmugglingen och narkotikaaffärerna. Fernando Diaz dömdes till fängelse i 6 år och 4 månade för synnerligen grovt narkotikabrott för att ha transporterat narkotika. Jimmy Söderman fick fängelse i 7 år och 4 månader för synnerligen grovt narkotikabrott för att mottagit, transporterat och förvarat narkotika samt för dopningsbrott för dopningsmedel som fanns i hans lägenhet. Slutligen har Fredrik Larsen dömts till fängelse i 3 år och 10 månader för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott för att ha hyrt ett förråd.

Kurdiska räven

Vem som köpt all den beslagtagna narkotikan är oklart. Narkotikan har dock enligt polisen kunnat kopplas till den så kallade kurdiska räven, Rawa Majid, som av allt att döma styrde verksamheten från Nederländerna. Han är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Ett tjugotal utredningar om narkotikasmuggling och narkotikabrott kan genom encrochatmaterial kopplas till Majid. Tingsrätten menade i domen att det inte rådde något tvivel om att idrottsledaren hade full insyn i vad lasten innehöll.

Kidnappning

Dessutom slog rätten fast att Shamson kunde kopplas till planer på att kidnappa två barn i en välbärgad familj i syfte att press dem på pengar. Idrottsledaren menar dock att det bara var prat och ingen verkstad.Tingsrätten avfärdade hans resonemang. En bekant kontaktades för att hjälpa till med kidnappningen och de två spanade utanför familjens villa. Han kände till familjen då de tidigare haft barn på samma skola. Planerna avslöjades genom att polisen avlyssnad honom och hans bil. Kidnappningen kunde därför aldrig genomföras.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.