Kurdiska rävens knarkliga

En man som kallar sig foxkurdish på den krypterade chattjänsten Encrochat har av polisens kunnat kopplas till en 34-årig man från Uppsala som sen två år tillbaka uppehåller sig i irakiska Kurdistan. Han flydde dit efter att fler andra gripits i en narkotika- och penningtvättshärva och efter att han kusin blivit dödad. Han är tidigare dömd till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och misshandel vid olika tillfällen.

Mannens encronamn förekommer tre stora brottsutredningar i Stockholm varav en är utredningen av kidnappningen av rapparen Einar. Dessutom nämns han i en utredningen som ledde till ett åtal om vapenbrott för två av de personer, Sikandar Afridi och Adem Kuzey, som åtalats för inblandning i kidnappningen. I det aktuella ärendet greps en hel familj. Föräldrarna i familjen dömdes för vapenbrott till korta fängelsestraff. Båda dessa ärenden har kopplingar till Vårbynätverket.

Ett tredje ärende rör en stor narkotikahärva där mannen som heter Rawa Majid är en av de misstänkta. Han är häktad i sin frånvaro som misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Han är också internationellt efterlyst via Interpol.

Sex personer har redan dömts i det aktuella narkotikaärendet. Däribland Rawa Majids far och mor samt två andra pensionärer och två stycken knarkkurirer vid namn André Lindeberg och Sebastian Ottesen. En av dem greps i ett hotellrum med flera kilo narkotika och över en miljon kronor i kontanter. Den andra greps i samband med att polisen hittade 100 kilo cannabis i ett garage i Åkersberga. De två knarkkurirerna dömdes bägge två till sju år fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Fem andra män har åtalats.

Mamman och pappan dömdes för grovt penningtvättbrott till villkorlig dom på grund av att de hanterat stora mängder kontanter. Hemma hos mamman hittades en massa pengar kontanter och dessutom guldsmycken till stora värden. Hon har också skulder till kronofogden efter att ha arbetat samtidigt som hon varit sjukskriven. Även hos pappan hittades stora summor i kontanter vilka han int kunnat spar ihop på sin knappa inkomst i forma av bostadsbidrag och pension från Irak. Det gick inte att bevisa att de varit inblandade i själva narkotikahandeln och de firades på för narkotikabrott.

De två män tidigare ostraffade pensionärerna som är 68 respektive 78 år gamla och tidigare helt ostraffade drogs in i det hela då de är vänner till den 56-åriga mamman. De ska på olika sätt ha hjälpt henne att förvara och räkna de pengar som kommit in. Enligt Aftonbladet hittades flera dyrbara smycken och klockor hemma hos den 68-årige mannen. En glasskiosk i Uppsala fungerade som tvättinrättning för pengarna som tjänades på narkotika. Kiosken sköttes av 78-åringen medan bokföringen sköttes av 68-åringen. båda äldre männen dömdes i februari till villkorligt och dagsböter för grovt penningtvättbrott.

Fyra av de 5 män som åtalats är åtalade grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren har de innehaft och sålt stora mängder narkotika, drygt 5 kilo kokain, närmare 15 kilo amfetamin, 2,7 kilo MDMA, 4 669 MDMA-tabletter, 20 650 ecstasy-tabletter, 810 gram heroin, drygt 5,6 kilo cannabis och 6 kilo hasch. MDMA är samma sak som ecstasy men ofta är de tabletter som säljs som MDMA spetsade med koffein, amfetamin, hallucinogener och ibland innehåller de inget MDMA alls utan är amfetamintabletter. Två av männen är också åtalade för grovt vapenbrott. Den femte är åtalad för grov penningtvätt då han greps med 1 258 500 kronor i en ryggsäck. Även dessa fem män har kunnat kopplas ihop med identiteter på encrochat.

Avlyssningsmaterialet från Encrochat är en viktig del av bevisningen i narkotikaåtalet.

Läs också:

 

 

 

.

Gilla Anders_S på Patreon!