Israel är ingen demokrati

Israel är en apartheidstat där bara vissa människor har demokratiska rättigheter. Det är en villkorad demokrati. Bara den som har den rätta religionen och rätta bakgrunden har fullständiga demokratiska rättigheter.

Dessutom är det en stat som ockuperat stora delar av en annan stats territorium. De som lever i de ockuperade områdena har inga demokratiska rättigheter alls. Om de inte har den rätta religionen eller den rätta bakgrunden. Och dessutom har stulit andras mark. Sådan politik brukar kallas apartheid.

Att kalla kritik mot apartheidstaten Israel för antisemitism som Mathias Bred gör i GP är att förvränga och korrumpera betydelsen av ordet antisemitism. Det medverkar till att dölja och osynliggöra verklig antisemitism. Dvs rasism riktad mot judar.

Kritik mot Israel innebär att synliggöra rasism och förtryck mot palestinier. Att kritisera rasism och synliggöra rasism är raka motsatsen till vad Mathias Bred ägnar sig åt när han försvarar den odemokratiska apartheidstaten Israel.

Att den så kallade palestinska staten är korrupt och att Hamas som styr i Gaza är reaktionära fundamentalister förändrar i sak ingenting när det gäller Israel. Det faktum att länderna runt Israel inte är demokratiska förändrar inte heller nånting.

Israel blir inte mer demokratiskt bara för andra stater och länder också är odemokratiska. Den institutionaliserade rasismen i Israel blir inte mindre rasistisk bara för att det också finns rasism (antisemitism) riktad mot judar.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Israel är ingen demokrati”

Kommentarer är stängda.