Eljulklappar från ETC

Johan Ehrenberg har i ETC lagt fram ett antal förslag om hur elförsörjningen kan stärkas och hur elpriserna kan hållas ner. Helt enkelt handlar det om förslag som kan snabba på och underlätta klimatomställningen. Men det finns mer att göra.

Ta bort energiskatten på el

Energiskatten är i praktiken borttagen för stora användare (industri) och den infördes för att motivera sparad elanvändning. Idag är den helt kontraproduktiv. Den bromsar faktiskt elektrifieringen och ger fossilmotorn extra stöd, liksom värme skapad genom förbränning. El är den rena lösningen för klimatet vad gäller energin och då ska den inte straffskattas. Det här löser också andra dumheter som denna skatt skapat:

De dummaste begränsningarna för solel har varit att man inte får flytta egenproducerad el på sommarhuset till lägenheten i stan utan energiskatt på egen el. Det problemet försvinner men även begränsningen som gör att hyreshusägare inte skapar solel till hyresgästerna då man straffbeskattas för stora egna solanläggningar.

Utan energiskatt kommer taken att fyllas snabbt med egen elproduktion.

Överpris för elnätet

Elpriset sänks stadigt och långsiktigt med borttagen skatt men risken är att det ger utrymme för överpris på elnätet istället. Därför måste elnätet regleras prismässigt genom ett fast nationellt pris som sen höjs av konsumentindex.

Det bästa vore förstås om elnäten förstatligades. Detta då elnät är ett naturligt monopol där bolagen tar ut enorma överpriser på sina tjänster (mätning och eldistribution). Elnät är infrastruktur och bör skötas och ägas gemensamt. Det gäller också i huvuddelen av Sverige då det i huvudsak är kommunala bolag och statliga bolag som äger elnäten

Havererad elmarknad

Elmarknaden har havererat och gett höga priser, inte elproduktion eller distribution. Idag kan en elproducent sälja en el som kostar 20 öre att producera, för fyra kronor. Det finns ingen anledning mer än att man tillåter denna sjuka låtsasmarknad. Att sätta att maxpris på elproducenterna för el såld inom landet är möjligt, det skulle dessutom tvinga bolagen att planera långsiktigt. Det ger dem också incitament för att öka elproduktionen än mer då man vid export kan få bättre betalt.

Solcellsparker

Solparker börjar dyka upp och lika snabbt kommer motstånd eftersom de stora bolagen tävlar i att bygga stort, större, störst hela tiden. Det betyder ofta att åkermark används och att solcellerna får dominera landskap istället för att smälta in. Det finns ingen som helst anledning att bygga gigastort, solceller är lika lönsamma i mindre parker. De bör byggas där marken redan är förstörd. Grustag, runt gruvor, på förstörd skogsmark, längs vägar och självklart på våra tak. Det här går att reglera innan det blir ett stort problem.

Dessutom bör företag som producerar sin egen el få slippa betala moms på den egenproducerade elen. Det skulle ge incitament till att fylla taken på fabriker och lagerbyggnader med solceller.

Lagring av el

Nätbolagen borde ansvara för lagring av el. Idag är det förbjudet, men vill vi skapa lokal lagring av el i batterilager, pumpkraft, saltlager, gravitationslager – teknikerna är många – så måste de som är ansvariga för att folk får sin el också kunna leverera. Idag sköts denna lagring i huvudsak av elproducenterna som har vattenkraftsdammar, pumpkraftverk och batterilager.

Små städer kan vara självförsörjande på el, storstäder kan behöva få hjälp utifrån. Ehrenberg anser att de alltid måste ha hjälp utifrån men jag är inte så säker på det. I storstäder som Göteborg kan det byggas en enorma mängd solceller och med lokala energilager kan den sparas från sommar till vinter. Dessutom kan den kompletteras med lokal vindkraft.

Lokal lagring ger billigare och smidigare lösningar än storskalig kraftproduktion långt bort. Lokal elproduktion är säkrare helt enkelt.

Tack till Johan Ehrenberg för förslagen jag snott rakt av. Men dessutom har jag kompletterat dem lite och gjort lite allmänna kommentarer.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!