Sveriges värsta flygolyckor

För 30 år sen inträffade en av Sveriges mest omskrivna flygolyckor. Den är omskriven för att det trots mycket dåliga omständigheter inte dog en enda människa. Mycket på grund av pilotens agerande blev det alltså inte en av Sveriges allvarligaste olyckor. Istället blev olyckan som inträffade direkt efter start känd som julmiraklet i Gottröra.

Sveriges värsta flygolycka är två stycken flygolyckor med 31 döda i vardera olyckan. Den ena inträffade  20 november 1964 då ett av Linjeflygs Convair-flygplan störtade. Istället för att landa på sin destination, Halmstads flygplats valde besättningen på grund av dålig sikt i Halmstad att istället landa på militärflygplatsen i Ängelholm, Barkåkra flygplats (F10). Planet kraschade under inflygningen och 31 personer dog.

Convair 440 på Kastrup. Bild: Piergiuliano Chesi Licens: CC BY-SA 3.0

Flygolyckor som är både danska och svenska

Den 28 augusti 1971 störtade ett Iljusjin-flygplan från ungerska Malev i Öresund utanför Malmö. Det var den andra av de värsta flygolyckorna i Sverige med 31 döda. Då olyckan inträffade när flygplanet nyss lyft från Kastrup räknas det också som Danmarks näst värsta flygolycka. År 1949 störtade ett av danska DDL:s flygplan i Öresund utanför Barsebäck. 27 personer dog. Olyckan inträffade under inflygning till Kastrup. Det verkar vara den fjärd värsta flygolyckan i Danmark precis som i Sverige.

Andra svenska flygolyckor

22 personer dog den 15 januari 1977 när ett Vickers-flygplan i trafik för Linjeflyg störtade i Kälvesta vid inflygning till Bromma flygplats. Orsaken till olyckan var nedisning.

8 maj 1989 dog 16 personer då ett Beechcraft-flygplan från Holmström Flyg störtade vid inflygning till Oskarshamns flygplats. Olyckan orsakades ev en kombination av baktungt flygplan och ovan besättning.

1944-08-28 inträffade en olycka med 11 döda när ett Vickers-flygplan från det brittiska bolaget BOAC störtade på Kinnekulle. Den 20 november samma år störtade ett Focke Wulf-flygplan från tyska Lufthansa vid Måkläppen i Falsterbo. 10 personer dog. Lika många dog 1950-09-23 då ett Avro-flygplan från Svenska Aero störtade vid Karlstads dåvarande flygplats

Utöver de nämnda olyckorna har inga andra allvarliga flygolyckor med fler än 10 döda inträffat  i Sverige inom det civila trafikflyget.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!