USA-ägt bolag ska betala miljardbelopp i skatt

Flir Commercial Systems AB får inte avräkning av fiktiv utländsk skatt som bolaget har begärt. Bolaget ska betala nästan två miljarder i skatt och drygt 700 miljoner i skattetillägg. Företaget sålde under 2012 tillgångar från en filial i Belgien och begärde därefter avräkning med över två miljarder kronor i fiktiv belgisk skatt på grund av försäljningen. Skatteverket beslutade senare att inte medge bolaget avräkning. Dessutom beslutade de om ett skattetillägg på drygt 800 miljoner kronor.

Kammarrätten i Stockholm har kommit fram till att Skatteverket haft grund för att inte medge avräkning till den del vinsten avser värdeökning som uppkommit i Sverige. Eftersom kammarrätten ansett att viss värdeökning har skett i Belgien har avräkning medgetts med drygt 213 miljoner kronor.

– Mellan Sverige och Belgien gäller ett så kallat dubbelbeskattningsavtal. Enligt kammarrättens mening hindrar det avtalet Belgien från att beskatta den del av försäljningsvinsten som rör värdeökning som skett i Sverige. Det finns därför inte någon fiktiv skatt avseende den värdeökningen som kan räknas av från den svenska skatten. Enbart skatt på den värdeökning som har upparbetats i Belgien kan alltså räknas av, säger rättens ordförande Eva Östman Johansson, kammarrättsråd, i ett pressmeddelande.

Kammarrätten anser även att Skatteverket har haft grund för att påföra bolaget skattetillägg. Redan i mars 2020 föll domen i Förvaltningsrätten i Stockholm. Den skiljde sig inte i nån större utsträckning från den dom som nu fallit i Kammarrätten.

Flir Commercial Systems AB ingår i en koncern som ägs av Flir Systems BV i Nederländerna. Detta bolag ägs sin tur av Flir Systems Inc i USA. Slutligen ingår dessa bolag i en US-amerikansk koncern som heter Teledyne Technologies. Styrelsemedlemmar i det svenska bolaget är Duncan MacGregor Forsythe, Melanie Susan Cibik, Edwin Roks och Rickard Lindvall (ordf.).

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!