Tre män häktade för bomb mot polisstation

I oktober 2017 bombades polisstationen i Helsingborg.  Entrén sprängdes bort och bottenvåningen fick omfattande skador. Mängder av fönsterrutor krossades på både polishuset och byggnaden mitt emot. Det stod ganska tidigt klart att gärningsmännen sannolikt var personer tillhörande nåt kriminellt nätverk eller i alla fall några kriminella personer. Det har dock inte kunnat identifieras. Inte förrän nu.

Bomben mot polishuset ledde dock till en stor polisinsats mot ett kriminellt nätverk i stadsdelen Drottninghög. Det resulterade i en rättegång där 12 personer åtalades för narkotikabrott. En person dömdes för grovt narkotikabrott och 11 personer för narkotikabrott av normalgraden. Men ingen greps eller åtalades för bombdådet även om polisen hade en misstänkt.

Sent omsider – tre häktade

Tre män som är 23, 26 och 32 år gamla, häktades på onsdagen som misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Orsaken till att de nu blivit häktade framgår inte. Men det är väl inte helt osannolikt att det är avlyssningsmaterial från Anom eller SkyECC som på något sätt hjälpt polisen att får fram bevis för de tre personernas inblandning i bombningen.

En av de tre männen, Sleiman El Ayoub, har tidigare varit misstänkt i utredningen. Den andre häktade, Haris Begovic är för sin del dömdes förra året för en sprängning i Ängelholm tillsammans med Nik Grubisic. Han fick 5 års fängelse i hovrätten för bland annat anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse.

Den tredje häktade, Sami-Reda Lala är dömd för mordförsök till 10 års fängelse. Han ska ha försökt döda en man i Furutorpsparken i Helsingborg. Offret träffades av fyra skott i höger ben och två i vänster ben från ett automatvapen. Enligt Helsingborgs Dagblad är mannen ledare för en av de starkare kriminella grupperingarna i Helsingborg.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!