”Krigsmobilisering” för klimatet?

Den globala kapitalismen behärskar världen. Den bygger på rovdrift av naturen, ökad produktion, ökad konsumtion, och ökad tillväxt på en ändlig planet.

Kapitalismen styrs av de rika och mäktiga nationellt, och av de stora kapitaliststaterna internationellt. Deras ekonomiska diktatur för profit går tvärs mot klimatarbetet, som måste innebära minskade produktionsutsläpp av växthusgaser.

Å andra sidan finns idag inget nu tillgängligt alternativ.

De så kallade socialistiska staterna i världen har alla fallit (alla diktaturer). Därför är det svårt att övertyga människor om att en ny omgång av socialism skulle lyckas.

Det finns socialistiska ideal och förslag, och på sikt är någon slags grön, frihetlig, jämlik och demokratisk socialism något att kämpa för. Problemet är att klimatförstörelsen inte väntar. Den måste åtgärdas NU!

Varken den nutida kapitalismen eller en tänkt framtida socialism är alltså lösningen på kort sikt. Vad göra här och nu med det kapitalistiska klimatförstörande systemet, som härskar internationellt?

Jag kommer att tänka på de allierades krigsmobilisering av ekonomin inför andra världskriget. Företagen fick ställa om till krigsproduktion för att bemöta faran av en fascistisk värld.

Liknande när Japan och Korea byggde upp sina ekonomier styrda av staten. Och det kinesiska undret idag bygger också på en styrd kapitalism. Med miljöförstöring men ändå…

Klimatet och miljön är idag än större problem än den fascistiska utmaningen från Tyskland, Italien, Japan och andra länder under andra världskriget.

Så vi har en kapitalism som är ”anti-klimat” och en socialism som ännu inte existerar (även om det finns några progressiva ”folkliga” länder i Syd). Kan internationell ”krigsmobilisering” för klimatet vara ett tredje provisoriskt alternativ?

Jag vet, hur ska vi, folket, tvinga fram denna omställning som tar den yttersta makten från eliten? Som lyfter fram staten i en nyliberal värld? Men alla idéer måste prövas!

Hans Norebrink

Läs mer om klimat

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!