Hårdare tag har gett fler skjutningar

Politikernas favoritidé när det gäller åtgärder mot kriminalitet, gängkriminalitet och skjutningar är hårdare tag och hårdare straff. Resultatet så här långt är att antalet skjutningar har ökat. Aldrig har antalet gängkriminella som sitter i fängelse varit så högt som nu. Aldrig tidigare har det varit så många skjutningar.

Skjutningarna finns dock inte överallt. De finns i huvudsak i de polisdistrikt där hårda tag-filosofin även dominerat inom polisen. Framförallt handlar det om Stockholm men även om polisområde Mitt (Gävle-Uppsala-Västerås). Advokaten Michael Påhlsson skriver bra om saken i Magasinet Paragraf:

Det märkliga är då att trots regeringens misslyckande med att få ned antalet skjutningar med högre straff och mer övervakning, så drar Forssell, Åkesson, Busch och nästan alla andra politiker slutsatsen att ännu mer av samma politik skulle få bukt med problemet.

Totalt i samklang med Albert Einsteins teori om galenskap, nämligen att ideligen göra samma sak men ändå förvänta sig ett annat resultat.

När kriminologer, försvarsadvokater, poliser och andra experter försynt påpekar att hårdare straff inte tycks ha någon större effekt på brottsligheten utan att förebyggande åtgärder som en bra och jämlik skola, utökat samarbete mellan polis och socialtjänst, bra möjligheter för ungdomar att ha en meningsfull fritid m.m. förmodligen skulle ha betydligt större effekter för att få ned brottsligheten så fnyser politikerna arrogant och föraktfullt eftersom de givetvis vet bättre.

Dödsskjutningar

Hittills har det varit mer än dubbelt så många dödskjutningar i år som förra året. De flesta i Stockholmsområdet inklusive Södertälje, några i Linköping och Helsingborg samt enstaka på andra platser i Sverige. I Göteborg där polisen i 15 år arbetat förebyggande och med mjuka metoder har det inte varit en enda dödskjutning i år. De senaste åren har de varit 2 eller 3 per år jämfört med Stockholm där det varit mellan 15 och 25 dödsskjutningar per år.

Det är uppenbart att hårda tag och långa straff inte hjälper mot brottsligheten eller gängbrottsligheten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!