Fler gängkriminella i fängelse har gett fler skjutningar

Aldrig förr har så många tungt kriminella och gängkriminella i Sverige suttit i fängelse. Aldrig förr har det varit så många skjutningar som det varit i början av 2022. Sambandet mellan många i fängelse och häkte och minskat våld bland de kriminella är obefintligt och om det finns är det negativt. Fler fängslade ger mer våld.

Historiskt sett har Sverige haft samma nivå på det dödliga våldet sen 1700-talet. Det mördas cirka 1 person per 100 000 invånare och år. Så var det på 1700-talet, på 1800-talet, 1970-talet och så är det idag. Lagstiftning, regler, klasskillnader, andelen invandrare och annat har inte spelat nån roll. Oavsett om Sverige haft hårda eller mjuka straff har mordfrekvensen varit densamma.

Brottslighetens nivå när det gäller mord påverkas uppenbart inte av lagstiftningen.

Däremot kan brottsligheten öka och minska genom lagstiftning på så sätt att vissa saker blir brott eller inte längre är brott. På 1970-talet var det inte ett brott att inneha narkotika för eget bruk. När det blev ett brott ökade brottsligheten och idag är eget innehav och eget bruk av narkotika ett av Sveriges vanligaste brott. Det mesta av det som idag anses vara våldtäkt var överhuvudtaget inga brott på 1960-talet.

Andra länder

USA har alltid haft mycket hårda straff. De har alltid haft en mycket hög brottslighet. Hårda straff ger helt klart inte lägre brottslighet,

Finland har 2-4 gånger så många mord per år som Sverige. Så har det varit sen kriget. Det finns nästan inga invandrare i Finland. Finnar i Sverige har inte högre brottslighet än personer med svenskt ursprung.Det är inte invandring och bristande integration som leder till våldsbrottslighet.

England och Wales har övervakningskameror precis överallt. De har inte längre brottslighet, inte lägre mordfrekvens och inte högre uppklarning av brott. Övervakningskameror har uppenbart ingen som helst effekt på brottsligheten. Det innebär inte heller att det blir enklare för polisen att lösa brott.

Läs mer: