Privatiseringsutpressning mot boende i Haga i Göteborg

Nyligen har de boende i ett kvarter i Haga mottagit ett brev där de uppmanats att ta ställning i ombildningsfrågan. I brevet har avsändaren velat ge sken av att det finns en överhängande risk att hyresvärden Bostads AB Poseidon kommer att sälja fastigheten till en privat aktör om hyresgästerna inte själva köper sina lägenheter.

Detta är en välbeprövad och effektiv metod för att pressa de boende till att inleda en ombildningsprocess, trots att de trivs bra som hyresgäster inom allmännyttan. Flera av de boende har vittnat om att de blivit skrämda av brevet. Enligt Bostads AB Poseidon själva finns det dock inga planer eller förslag om att sälja några fastigheter till privata hyresvärdar. Det skräckscenario som målas upp i brevet är med andra ord taget ur luften.

De hyresgäster som vill ombilda den aktuella fastigheten har dessutom anlitat en av Västsveriges största konsultbyråer inom ombildningar, Bra Boende Centralt. Detta bolag har sedan tidigare ett konsultuppdrag hos Bostads AB Poseidon. Något gör deras inblandning i detta ärende djupt olämpligt. Att ha ett ekonomiskt egenintresse i att ombilda ett kommunalt bostadsbolags bestånd samtidigt som man agerar rådgivande åt samma bolag väcker frågor kring ombildningskonsulternas neutralitet.

På flera håll i Göteborg används tvivelaktiga metoder för att driva fram ombildningar av våra gemensamt ägda fastigheter. Detta kommer få allvarliga och långsiktiga konsekvenser för alla göteborgare. Detta oavsett hur eller var vi bor idag. De som av olika skäl har svårt att få lån riskerar att drivas från sina hem samtidigt som bostadskön växer sig allt längre. Nätverket Stoppa Ombildningarna vill ha en stad där alla har en plats och ingen lämnas utanför. Göteborg är inte till salu!

En text från Stoppa ombildningarna

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!