Dålig kontra bra nationalism i Ukraina – Skilj på dem!

Socialistisk Politik (SP) vägrar tydligen att ta ställning och klart stödja den ukrainska nationalistiska frihetskampen mot den ryska imperie-nationalismen. Men är det rätt att kräva fred mellan angripare och försvarare?

Bakom detta tankefel ligger den ryggmärgsreflexiva negativa attityden till nationalism. Men nationalism kan vara bra – som i fallet med Ukraina och dess väpnade kamp för självständighet gentemot den brutalt aggressiva ryska stormakten som även bombar civila mål, barn och kvinnor, sjukhus och skolor.

Allt stöd till Ukraina! Fortsatta vapenleveranser! Totalt fördömande av diktaturen Rysslands anfallskrig! Det ukrainska folkets och den ukrainska nationens rätt till oberoende och självständighet. Ukrainas sak är vår – som Vietnams sak var vår!

Jag återkommer nedan med ett redan publicerat debattinlägg som idag blivit allt mer och brännande aktuellt;

Jag deltog i en jättedemonstration i Göteborg mot den ryska imperialismens attack på det fredliga grannlandet Ukraina. Många unga människor, gott om hemmagjorda protestplakat – vissa på ryska, och kommunen flaggade med ukrainska flaggor på Gustav Adolfs torg.

Medan detta skrivs gör sig ryska anfalls- och ockupationstrupper redo att ta makten över Ukrainas huvudstat Kiev, likvidera den lagliga demokratiska regeringen, och inrätta en landsförrädisk marionettregering av quislingar.

Men det nationella motståndet har enligt flera bedömare varit större än den ryske presidenten Vladimir Putin hade förväntat sig. Det blev ingen snabb promenadseger, vilket Ryssland hade hoppats på, utan ett blodigt storkrig.

Civila mål har drabbat, människor skadat och dödats, hundratusentals flyr utomlands, samtidigt som ukrainska män återvänder från utlandet för att kämpa för sitt hemland.

Folkförsvar

De liksom andra civila män i den allmänna mobiliseringen tilldelas vapen, och uppmanas att upprätta vägspärrar, förstöra vägskyltar och tillverka molotovcocktails. Bilden av ett folkförsvar för nationell frihet, självbestämmande och demokrati träder fram.

Denna brutala stormaktsaggression av en stor högerdiktatur mot en liten demokratisk stat är en imperialism av värsta märke. Den storryska diktatorn Putin vill inte bara hindra att Ukraina ”går förlorat” till väst genom anslutning till NATO.

Han vill enligt många källor förvandla Ukraina till ett ryskt lydrike. Och än värre, inkorporera landet direkt under Moskvas herravälde. Göra det till en del av Ryssland, även om Ukraina kanske får en formell självständighet, eller förvandlas till en rysk provins.

Bakom ligger mossiga historiska föreställningar – att Ryssland, Vitryssland och Ukraina egentligen i grunden är samma ryska folk med rötter i Ukraina. ”Kiev är Rysslands hjärta”, säger Putin.

Och i alla de tre slaviska brödraländerna är även vanligt folk överens om sin historiska, kulturella, språkliga och religiösa samhörighet. Så är exempelvis det ryska språket utbrett i Vitryssland och i Ukraina. Men det betyder inte att de två mindre slaviska staterna vill sväljas av Storryssland.

Storryssland

Vitryssland och Ukraina har sina egna nationella identiteter, precis som de fem nordiska länderna har det – utan att det betyder att vi vill ha en enda nordisk stat. Vi är brödrafolk som står fria, jämlika och självständiga i våra mellanstatliga relationer.

Precis som folken i Vitryssland och Ukraina vill. Men Vitryssland har redan förvandlats till en diktatur och satellitstat under Moskva, trots hårt motstånd från den nationella oppositionen på senare år. Såväl av vitrysktalande som av rysktalande.

I den storryska lögnaktiga faktaresistenta statliga propagandan har man talat om nazistyre och massakrer på ryskspråkliga i Ukraina. Rena lögner – och hur är det då möjligt att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj själv är en ryskspråkig jude?

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina exemplifierar den stora bredden i samhällsfenomenet nationalism. Den kan vara negativ och positiv. Välståndsbyggande internt, eller aggressiv expansiv krigisk externt. Demokratisk eller auktoritär. Höger eller vänster eller mittimellan.

Nationalism

Nationalismens positiva grundprincip är att alla människogrupper som upplever sig själva som ett folk, en nation, en kultur, ett land, en identitet, ett territorium, en solidaritetsgemenskap – de ska ha rätt till nationellt självstyre och självbestämmande.

Från progressivt håll kan man av historiska skäl ta avstånd från ordet ”nationalism”. Men man stödjer allas likvärdiga rätt till en kollektiv identitet, i lokal eller nationell form. Även om man helst fokuserar på internationell gemenskap och kamp mot imperialism. Vi talar om uttalad eller outtalad och fredlig vänsternationalism.

Nationalismen uppträder i negativ form när den snarare exkluderar än integrerar minoriteter och invandrare. När den ägnar sig åt etnisk diskriminering, främlingshat och rasism. Då den inte respekterar att alla andra folk och nationer har samma rätt till nationell frihet som de själva. Vi talar om extremistisk, populistisk, ofta ”överlägsen” krigisk högernationalism.

Ukraina

Ukraina som ny nation och ung demokrati är inte perfekt, och där finns högerpopulister som i nästan alla andra länder i Europa. Men det finns en nationell enighet och vilja att fortsätta att vara en egen fri nation (möjligen med undantag av två rysktalande provinser i öst).

Inget ger Ryssland rätt att kränka deras nationella suveränitet. Det ryska anfallskriget är ett brott mot folkrätten, en motbjudande brutal attack på ett svagare grannland, en kränkning av de mänskliga rättigheterna, en attack från en auktoritär regim på väg mot full diktatur mot en demokrati.

Än värre. Putin menar att det egentligen inte finns en ukrainsk nation, de är historiskt sett en del av det ryska folket. Det är en oerhört kraftig våldtäkt på Ukraina att vilja utrota deras identitet som eget folk och egen nation. Beslutet att vare en nation fattas självklart av folket självt – inte av utländska invasionsarméer.

Uppenbarligen är Ryssland i och med sitt angreppskrig mot Ukraina och det ukrainska folket ett värsta exempel på högerdiktatorisk krigisk högernationalism. Ukraina är offret som kämpar för sitt liv som en egen nation – som en fredlig, positivt nationalistisk demokrati.

Hans Norebrink

# Titta efter mina vidare texter ”Nationalism – god och ond”, och ”Vad är Putins nästa imperiesteg”. Finns på denna sajt.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!