Putins väg till makt och krig

Boktips
Putins krets (kort recension)
Catherine Belton (2020)
Albert Bonniers förlag

Plötsligt har vi ett krig mitt i Europa. Varför? Vad ligger bakom Putins människorättsvidriga anfallskrig mot den mindre grannen Ukraina. Rysslandskännaren Beltons bok ger bakgrunden.

Sovjets ledare var revolutionären Lenin, industrialiseringens och terrorns Stalin, ”avstaliniseringens” Chrusjtjov, stagnationens gamlingar Brezjnev, Andropov, Tjernenko, samt reformatorn Gorbatjov 1985-1991

Gorbatjov ville gradvis reformera fram en mer demokratisk socialism, men han akterseglades av händelseförloppet. Berlinmuren och den så kallade ”kommunismen” föll, och Sovjet splittrades i 15 självständiga stater.

”Gammelkommunister” försökte med ett misslyckat kuppförsök att stoppa kollapsen av Sovjet och ”realsocialismen” – för att rädda unionen­ och bevara den sovjetiska statbyråkrat-överklassens partielitmakt (nomenklaturan). Kommunistpartiet blev senare ett nationalistiskt bihang till Putin.

Jeltsin trädde fram som ledare för den största av de gamla sovjetiska delrepublikerna; Ryssland. En del av hans motståndare kallade hans fraktion av det gamla kommunistpartiet likvidatorer. Och dessa ville verkligen förinta ”den reellt existerande socialismen”, och ersätta den med västvänlig, global och nyliberal kapitalism.

Det ledde under 90-talet till total katastrof för Ryssland: Sjunkande levnadsstandard, sjunkande medellivslängd, fattigpensionärer, ökad arbetslöshet, ökad alkoholism, elitgynnande privatiseringar, samt finanskriser. Försvagad bad han det ryska folket om ursäkt när han avgick som president.

KGB-kapitalismen

Putin (från 2000 och tills nu) representerar en segrande fjärde fraktion inom det gamla kommunistpartiet. Det dominerades av delar av säkerhetspolisen KGB, som genom sin verksamhet hade insett att Sovjetsystemet var på fallrepet. De ville som alla härskande klasser bevara sin makt och rikedomar. Och återupprätta det tsar-sovjetiska imperiet, som med Sovjetunionen gått förlorat.

De förkastade Gorbatjovs demokratiska socialism – vidare de gamla kommunisternas återgång till samma gamla misslyckade Sovjet – samt Jeltsins utförsäljning och kapitulation till det väst och USA de hatade sedan kallade kriget.

Redan tidigt experimenterade dessa ”progressiva” KGB-män med svarta marknader, ibland i samarbete med kriminella ligor. De kontaktade nytänkande ungdomar från det kommunistiska ungdomsförbundet Komsomol, och lärde upp dem till entreprenörer. Dessa blev på 90-talet privata storföretagare kallade oligarker.

Men de hemliga KGB-männen i de undanskymda delarna av det man kallar ”den djupa staten”, gjorde vid makten rent hus med den kaotiska ”rövarkapitalismen”. Deras mål var ”statskapitalism”, en stark stat som dominerar privatföretagen.

Självklart ville de också rädda den gamla sovjetöverklassen, göra sig själva rika, återskapa Sovjetunionen men utan kommunism, och inte minst återupprätta Sovjet som respekterad stormakt och imperium (återsamla de andra gamla före detta sovjetrepublikerna).

Idag har deras auktoritära statskapitalism förvandlats till nystalinistisk diktatur – med den nygamla sovjetöverklassen i såväl statsapparaten som i näringslivet. De vill som stormakt ha en NATO-fri buffertzon runt Ryssland (där Sveriges och Finlands fortsatta neutrala status är en av ingredienserna).

KGB-kapitalismens företrädare vill som sagt återupprätta Sovjet-imperiet de ärvt av de gamla tsarernas erövringskrig. Som kärna ska det gamla storryska Kievriket av slavisk-ortodox nationalkonservatism återuppstå. Alla i Ryssland är ju egentligen samma ryska folk, anser de.

Kriget mot Ukraina

De nostalgiska imperialistiska planer som ”tsar” Putin har i arv från den månghundraåriga ryska monarkin, och från ”den röde tsaren” Stalin ska nu börja förverkligas. Och bli ett globalt mer andligt alternativ till det dekadenta liberala väst (Putin och hans KGB-män har döpt sig).

Frågan är dock om Ryssland har makt och resurser nog att förverkliga drömmen om ett storryskt slaviskt-otodoxt rike, med det gamla rysksovjetiska imperiet återupprättat. Speciellt som den relativt begränsade ryska ekonomin nu drabbas av ”det fientliga västs sekellånga försök att försvaga Ryssland”, som en bitter och aggressiv Putin uttrycker det.

Men nu är tärningen kastad. En närmast totalitär högernationalism står mot demokratisk nationalism och folkens rätt till frihet. Hela världen kommer att påverkas av utgången av kraftmätningen.

Idag: Människor flyr i panik, städer bombas, sjukhus förstörs, barn såras av granatsplitter, unga soldater på båda sidor blöder och dör. Och ingen vågar ingripa mot ett Ryssland som hotar med kärnvapen. Vi tvingas passivt att titta på i teven. Ukrainakriget är verkligen här !

Hans Norebrink

# Se också en längre och redan publicerad recension av boken: ”KGB-tsaren Putins statskapitalistiska imperiebygge”. Jag har uppdaterat boken med kriget.

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!