Interna konflikter i Södertäljenätverket?

I slutet av februari mördades en 23-årig man i Södertälje. Enligt uppgifter i Expressen var han en ledande person i en falang inom Södertäljenätverket som är baserad i stadsdelen Ronna. Mannen sköt i en bil tillhörande en ledande sverigedemokratisk politiker i Södertälje. Den maskerade skytten sprang efter mordet iväg till en väntande flyktbil som snabbt körde från platsen. Södertäljenätverket är ett kriminellt nätverk inom den syrianska befolkningsgruppen.

Flyktbilen hittades samma natt utbränd vid Tveta kyrka. När polisen sökte i närområdet hittade de en pistol. De lade då dit en replika istället och beslagtog vapnet. Dessutom bevakade de platsen. Två dagar senare kom två män i en bil till platsen. En av dem klev ur och gick runt lite för att åka därifrån igen. Polisen stoppade bilen och i bilen hittade de replikan. Båda männen greps och är häktade.

Föraren av bilen, M@rwan Al-Ab™ddy, misstänks enbart för medhjälp till försök till grovt vapenbrott. Han förnekar inblandning i mordet. Enligt vad han uppger skulle han bara ha kört den andre mannen till platsen utan att veta syftet. Den andre mannen som plockade upp replikan tillhör enligt uppgifter det kriminella Märstanätverket. Han som verkar heta P@tric S@mbring sitter nu häktad misstänkt för mord och försök till grovt vapenbrott.

Södertäljenätverkets konflikter

Mordet kan ha en koppling till andra konflikter, bland annat en längre konflikt mellan några syrianska affärsmän i Märsta och Märstanätverket. Det kan också vara ett beställningsmord. I så fall skull det kunna vara en del i en intern konflikt i Södertäljenätverket eller handla om en konflikt med ett annat kriminellt nätverk i Hovsjö, Södertälje, som sysslar med narkotikahandel.

Ronna-falangen har tidigare varit i konflikt med Södertäljenätverkets ledning. Under 2020 ska de ha utmanat ledningen i Södertäljenätverket med Abraham Aho i spetsen. Bilar kopplade till båda sidor i konflikten sprängdes i luften. Även flera skjutningar kopplas till den interna konflikten.

Flera personer i Ronna-falangen greps därför i början av 2020. Bland de gripna fanns Marcus Türker och Georgio-Lourens Issa som båda betraktades som ledande i Ronna-falangen. Ett antal sprängningar samt skjutningar kopplas till konflikten.

Türker är tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott. Han ska regelbundet ha kontrollerats tillsammans med andra personer som bedöms ingå i Södertäljenätverket. Issa är tidigare dömd för bland annat misshandel och narkotikabrott. Även han kontrolleras regelbundet med personer som bedöms ingå i Södertäljenätverket.

Flera skjutningar är enligt Expressen kopplade till konflikten mellan narkotikanätverket och Södertäljenätverket. En av händelserna inträffa i november 2020. Först var det ett möte på Mall of Scandinavia som enligt rykten ska h handlat om utpressning. Senare sköts det med automatvapen mot ett radhus där en kvinna och ett spädbarn befann sig. Flera personer ur Ronna-falangen åtalades och frikändes i domstol. En av dem var Georgio-Lourens Issa.

Skjutningen i Rosenlund

Den 10 april inträffade den senaste skjutningen i Södertälje. Det mordet är med stor säkerhet kopplat till den gamla konflikten mellan familjen Moussa och Södertäljenätverket. Den som skjutits ihjäl är Mattias Tamer. Han var bror till Ellia (Eli) Tamer sköts ihjäl för sex år sen på dagen, den 10 april 2016. Mattias Tamer var troligen på väg för att besöka sin brors grav när han sköts. Den skjutne hittades på en villatomt i Rosenlund, Södertälje, men blev sannolikt skjuten på kyrkogården.

Bröderna Tamer är enligt uppgift systersöner till bröderna Moussa som mördades i juni 2010. Familjerna Moussa och Tamer kan kopplas till den assyriska befokningsgruppen som är samma som syrianerna men tillhör en annan kyrka. Mattias Tamer har spelat fotboll med Assyriska FF.

Familjen Moussa hade sin bas i Ronna och det skulle inte var förvånande om Ronna-falangens upproriskhet mot Södertäljenätverkets ledning har en koppling till den gamla konflikten med familjen Moussa.

Mordet på Mattias Tamer skulle också kunna var en hämnd för mordet på Mose Chamoun i Norsborg den 5 april. Chamoun som var tidigare ostraffad var också syrian. Även Mattias Tamer tycks sakna kända kopplingar till kriminalitet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!