Fastighetsmagnaterna som inte har behövt lyfta ett finger

En mycket stor del av Sveriges allra rikaste personer är rika på grund av att de själva eller deras företag äger fastigheter. Av flera olika skäl är fastigheter extremt övervärderade i dagens samhälle. En av orsakerna är bostadsbristen som i sin tur beror på en obefintlig bostadspolitik. En annan orsak är att det offentliga sålt ut sin fastigheter till spekulanter, så kallade riskkapitalister och storföretag.

Den tredje orsaken är att bokföringsprinciperna ändrats. Förr bokfördes fastigheter till anskaffningsvärde. dvs hur mycket de kostat att köpa. Numer bokförs till ett påhittat värde, hur mycket ägarna anser att de är värda om de skulle säljas. Värdena blåses upp på ett rent fiktivt sätt. Detta har medfört att bolagen kan låna mer pengar så de kan köpa flera fastigheter och så ökar värdena på de fastigheterna i en stadig värdeökningsspiral. Bostadsrätter och omvandling av fastigheter till bostadsrättsföreningar har exakt samma effekt men flerdubblat då varje lägenhet ökar sitt fiktiva värde på samma sätt som fastigheten gjorde innan. På det sättet kan rika tjäna stora pengar.

Detta hade inte varit möjligt om det fanns tillräckligt med bostäder och om bostäderna bevarats i det allmännas ägo.

Katastrof för vanligt folk

För vanligt folk, framförallt för de fattigaste, är utvecklingen en katastrof. Bostäderna blir med tiden för dyra och de har inte råd. De blir bostadslösa. Fastighetsägarna behöver inte sköta sina fastigheter utan de går upp i värde ändå och kan belånas. Resultatet är misskötta fastigheter och misskötta lägenheter. När de till slut ska renoveras gör det när de står tomma och utan hyresgäst varvid en lyxrenovering kan genomföras och hyran höjas enormt. Problemen för fattiga människor fördubblas.

Utvecklingen på fastighetsmarknaden med påhittade värden, extrem värdeökning har också lockat den organiserade brottsligheten till denna bransch. Det finns gott om byggbolag och fastighetsbolag där kriminella är verksamma eller där ägarna har en direkt eller indirekt koppling till organiserad brottslighet. De som gynnats av detta är ett fåtal familjer som redan innan var rika. De har nu blivit superrika på att äga fastigheter och utan att behöva göra nånting.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!