Gängkriminell svensk gripen i Turkiet

En trädgårdsarbetare som arbetade i en park i staden Marmaris i sydvästra Turkiet upptäcket en väska i en park. Han upplevde att den var kvarglömd. Han öppnade den för att se vad den innehöll och eventuellt kunna spåra ägare. Då upptäckte han att innehållet bestod av en mängd sedlar, så väl dollarsedlar som turkiska lira. Det föranledde honom att kontakta polisen.

Polisen upptäckte att det fanns 12 400 USD (181 398 TL) och 2 400 TL (164 USD) i väskan. Polisen kontrollerade säkerhetskameror nära parken och identifierade Miran Othaman, en irakisk man, som den person som lämnat väskan i parken. Othaman fick tillbaka väskan när han kom till polisstationen. Han överlämnade 400 dollar till polisen för att ge till mannen som hittat väskan och kontaktat polisen.

Kurdiska räven

Poliser blev dock misstänksamma mot mannen. De kontrollerade hans ID, videor och foton som tagits med säkerhetskameror gentemot flera databaser. Då upptäckte de att han inte var den han påstod att han var. En ytterligare utredning avslöjade att Othaman i verkligheten var Rawa Majid, mer känd som den kurdiska räven. Han är svensk medborgare av kurdiskt ursprung från Irak. Han har länge varit efterlyst av svensk polis via Interpol genom en internationell arresteringsorder för omfattande narkotikabrott

Tidigare har han dömts för en rad andra brott, från narkotikainnehav till stöld. Efter avtjänat straff kom han ut ur fängelset år 2009. Han har därefter under långa perioder uppehållit i den irakiska delen av Kurdistan såväl som i Turkiet.

När polisen grep honom i en villa i stadsdelen ?çmeler i Marmaris som han bodde i hittade de två olicensierade pistoler, ett luftgevär och ett lager av ammunition i villan. Rawa Majid hade kommit till Turkiet för en månad sedan. Efter att ha vistats en kort tid i närliggande Bodrum hade han hyrt den aktuella villan. Hela tiden hade han uppträtt under falskt namn. På grund av att han ansåg att det falska passet var av mycket god kvalitet trodde han inte att skulle åka fast genom att besöka polisen. Detta enligt vad som uppges i turkiska medier. Det visad sig att han hade fel.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!