Polisen skyller ifrån sig när det gäller upploppen

När det gäller upploppen i Norrköping, Linköping och Örebro är det uppenbart att polisen inte arbetat på rätt sätt. De har ingen dialog med boende i de aktuella områdena. Ingen tanke på att försöka undvika problem genom att prata med de ungdomar eller grupper av ungdomar som eventuellt skulle bli ett problem. En del av dess ungdomar var med säkerhet kända av polisen innan och de ingår säkerligen i kriminella grupperingar. Men det går likförbannat att prata med dem. Sådan åtgärder har vidtagits på andra platser där den danska provokatören uppträtt med sin för vissa människor förolämpande eldshow.

Inte heller vidtogs vettiga åtgärder kring tillståndet. Med tanke på att oroligheter kunde befaras hade polisen en möjlighet att neka tillstånd eller att anvisa en annan där risken för oroligheter skulle varit mindre. Att polisen inte skulle kunna göra detta som de uppger är helt enkelt inte sant. Jag har ordnat hundratals protestmöten och demonstrationer och har varit med om nekade tillstånd ett par gånger och flyttad plats ett tiotal gånger. Det är ingen tvekan om att det är möjligt att agera så.

Men polisen erkänner inte att de gjort fel, Istället skyller de på att kriminella styr upploppen. Det stämmer säkerligen inte. Upplopp är i princip omöjliga att styra. Men kriminella har kanske, i dessa fall till och med troligen, initierat upploppen. Polisen skyller också på att de styrt dem via utlandet. Det är naturligtvis dumheter och bara ett sätt att skylla ifrån sig på andra och slippa ta ansvar för sitt eget totala misslyckande och extremt dåliga arbete och agerande.

Upploppens orsaker

Det har naturligtvis också varit lätt för de som startat upploppen att få med sig annars fredlig och icke-kriminella ungdomar i angreppen på polisen. Detta för att många fattiga ungdomar i försummade områden upplever att de diskrimineras och förtrycks. Att de inte har en framtid, Polisen är delvis ansvariga för dessa förhållanden genom meningslösa och provocerande personkontroller mot ungdomar. Polisens agerande upplevs som och är ofta rent rasistiskt genom att ungdomar med invandrarbakgrund blir kontrollerade mer än andra.

Men huvudansvariga för den känsla av hopplöshet och brist på framtidstro som finns i många försummade områden är politikerna i Sverige. De har i cirka 40 år utarmat välfärden, skurit ner, privatiserat och försämrat så att Sverige numera är Europas orättvisaste land med enorma klassklyftor. Denna politik har alla partier utom Vänsterpartiet företrätt och stött. Dessa nedskärningspolitiker är de ytterst ansvariga för upploppen.

Sen kan vi ju också konstatera att ungdomarna lyckades med att stoppa den danske provokatören i fyra av sex fall. Vid fyra av sex tillfällen. Så deras agerande tycks i flera ha uppnått sitt syfte. Om än med obehagliga och i allmänhet oacceptabla metoder. Samhället i stort är ansvarigt för att ungdomar upplever att det är nödvändigt att ta till såna metoder för att slippa att bli förolämpade och förnedrade. Det är politiken som måste ändras och polisens arbetssätt som måste ändras.

Läs mer om upplopp och kravaller:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!