Åtal för momsskattebrott i Göteborg

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har väckt åtal mot två bröder misstänkta för bland annat grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Brotten har enligt åtalet skett inom en koncern där staten misstänkts ha lurats på knappt sju miljoner kronor i momspengar.

De åtalade personerna har drivit företag kopplat till restaurangutrustning och godisbutiker. Den misstänkta brottsligheten ska ha skett under perioden 2019 – 2021. Bristerna i företagens redovisning har varit omfattande.

– De misstänkta brotten är kopplade till fakturering och kreditfakturering mellan egna företag och på så sätt misstänker vi att man har använt staten som en bankomat, säger Daniel Larson, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Ärendet har utretts i samverkan med Skatteverkets brottsutredande enhet SBE.

Tillslagen mot företagen och de två bröderna gjordes redan i början av mars 2020. Fyra personer greps vid tillslagen misstänkta för inblandning. De två bröderna häktades av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för bland annat grova skattebrott och grova bokföringsbrott. De andra två släpptes fria. Insatsen mot företagen kom till efter att många anmälningar kommit in.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!