Organisationen Sveriges hamnar stöder Putins krig

Sedan 28 mars har Svenska Hamnarbetarförbundet blockerat ryska fartyg, ryskt gods och fartyg på väg till- eller från Ryssland. Det är en sympatiåtgärd för ukrainska hamnarbetare och fackföreningsrörelse. Efter en dryg månad har nu arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar stämt förbundet till Arbetsdomstolen. De menar att blockaden är olovlig. Sveriges Hamnar begär att Arbetsdomstolen tar ett interimistiskt beslut som förbjuder fortsatt blockad. De kräver också skadestånd.

– Samtidigt som andra stora svenska företag som Volvo, Scania, IKEA och SKF på eget initiativ drar sig ur affärsrelationer med Ryssland, går hamnarbetsgivarna till domstol för att försöka tvinga våra medlemmar att lossa ryska råvaror som kan finansiera den ryska invasionen av Ukraina. Det känns faktiskt helt overkligt, säger förbundsordförande Martin Berg, i ett pressmeddelande.

– Vi fick ytterligare en tydlig begäran om stöd från den ukrainska fackföreningsrörelsen senast den 14 april, och ändå hävdar Sveriges Hamnar att vår sympatiblockad inte har någon facklig koppling. Den brutala ockupationen vi ser av ukrainska hamnstäder innebär naturligtvis en förödande attack mot möjligheten för våra ukrainska kollegor att försörja sig och organisera sig fackligt, fortsätter förbundsordförande Berg.

– När Ryssland ockuperade Berdyansk under invasionens början, beordrade man hamnarbetarna där att lossa fartyg med krigsmateriel. När hamnarbetarna kollektivt vägrade, fick samtliga sparken och ersattes av rysk arbetskraft. Det är bara ett av många exempel på den fackliga dimensionen i detta, tillägger Berg.

Arbetsdomstolen

Parterna möts i Arbetsdomstolen redan på fredag den 6 maj klockan 10.00. Sammanträdet kommer troligen att kretsa kring frågan om Hamnarbetarförbundets sympatiblockad ska ses som just en facklig sympatiaktion eller något annat. Sveriges Hamnar menar att den istället ska bedömas som en politisk manifestation av symbolisk karaktär.

– I Sveriges Hamnars resonemang har Ukrainas fackföreningar fråntagits sin ställning som part i konflikten med de ryska ockupanterna, och istället reducerats till anonyma offer för storpolitiska händelser. Det är en helt orimlig hållning, som i förlängningen skulle innebära att svenska arbetares möjlighet att vidta konkreta solidaritetsaktioner för kollegor i andra länder minskar ju mer våld och repression de utsätts för, fortsätter Berg.

– Vi är oerhört tacksamma över det stöd vi fått från ukrainska hamnarbetare och fackföreningsaktivister sedan Sveriges Hamnars stämning inkom i fredags. De hörde av sig omedelbart efter beskedet och har lagt ner själ och hjärta i att försöka hjälpa vårt juridiska ombud att tydliggöra hur den ryska ockupationen slagit sönder deras liv och organiseringsmöjligheter. Det känns futtigt att utsatta människor ska behöva ägna tid åt sånt i en krigssituation, men de säger själva att vår blockad är viktig för dem, säger Martin Berg.

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!