Allemansrätten gäller inte bryggor

Några fastighetsägare i Röhäll som är en del av Viggbyholm i Täby kommun har olagligt lagt beslag på mark som de inte äger. Allmän mark. De har genom att bygga staket och olagliga bryggor dessutom förhindrat allmänhetens tillgång till stranden. Nåt som allmänheten skulle haft även om det varit privat mark ända ner till vattnet. Om det hade varit privat mark så hade dock det inte varit tillåtet att bada på platsen för allmänheten. Men nu är det allmän mark och helt lagligt att bada från och hänga på stranden.

Däremot är det normalt inte tillåtet att hänga på privata bryggor. De får användas tillfälligt vid ilandstigning och annat men allmänheten får inte vistas på dem under en längre tid. Strandskyddslagen som ger tillträde till stränderna gäller inte för bryggor och det gör inte heller allemansrätten. Hur reglerna är för olagliga bryggor och kanske inte är lika klart men det troliga är att samma regler gäller för dem som lagliga bryggor. Allmänheten har inte rätt att uppehålla sig på dem under nån längre tid och inte rätt att använda dem som badplattform i de fall de är privatägda.

De som protesterade mot att privata fastighetsägare stulit och lagt beslag på privat mark har alltså förmodligen begått ett brott. Det ser jag inte som ett problem för det är helt okej att begå mindre brott för att protestera mot felaktigheter och andra värre brott. Inte heller ser jag privat äganderätt som helig. Som jag ser det behövs det fler inskränkningar i den privata äganderätten än vad vi har idag. Men kanske borde inte media publicerat namn på de som deltog i protesten.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!