SkyECC-bevis gav 11 års fängelse

Tre personer och ett företag åtalades vid Södertörns tingsrätt för att ha hanterat stora mängder kokain och cannabis.Tre personer dömdes. Den avgörande bevisningen i rättegången var chattmeddelanden via kommunikationstjänsten SkyECC vars kryptering knäcktes genom en gemensam europeisk polisaktion.

Kokain

En av de åtalade personerna anses vara identifierad som användare av två olika SkyECC-identiteter, F52C20 och Q6C23D. Hans namn är Rade Krulanovic och han dömdes till 11 års fängelse för grovt narkotikabrott för hantering av kokainet, Dessa två konton har haft omfattande kommunikation om narkotikaaffärer med andra användare på SkyECC. Den kommunikationen är också de viktigaste bevisen i åtalet för hanteringen av 75 kilo kokain. Av allt att döma smugglades kokainet till Sverige från det forna Jugoslavien. Det fördes in via Malmö och Helsingborg för att sen föras till Stockholm. För kokainet beräknas Krulanovic ha tjänat mer än 20 miljoner kronor.

Han själv har uppgett att det handlat om att några fiender till honom har konspirerat för att få det att framstå som att han skickat meddelande. Södertörns tingsrätt har inte brytt sig om hans invändning då de ansåg att den var alldeles för osannolik. Detta för att den ju kräver att meddelandena kunde avkodas av polisen och det kunde ju ingen veta i förväg. Förutom fängelsestraffet har tingsrätten också beslutat mer än 17 miljoner kronor på hans bankkonton ska förverkas, dvs beslagtas av staten. Detta då de ansågs vara inkomster från narkotikabrott.

Kokainet förvarades i en lägenhet som tillhörde en annan av de åtalade, Dej@n Ziv#c. Han lånade ut sin lägenhet mot ersättning, Han dömdes för medhjälp till grovt narkotikabrott till fängelse i 2 år. Han fick 5 000 kronor förverkade.

Cannabis

Förutom för att ha hanterat 75 kilo kokain dömdes Rade Krulanovic också för att ha hanterat 100 kilo hasch och marijuana. Även detta verkar ha förts in från det forna Jugoslavien, Närmare bestämt Serbien. En annan man, Nikola Matijasevic, dömdes redan den 19 maj för att ha hanterat samma narkotika. i den rättegången konstaterades att han transporterat narkotikan på uppdrag av en annan person. I den här aktuella domen fastslås att den andre personen är Rade Krulanovic. Även den sistnämndes bror, Slobod@n Krul@novic, var inblandad i organiseringen av resan men har inte åtalats. Både Matijasevic och Rade Krulanovic är knutna till cannabispartiet genom DNA.

Penningtvätt

Rade Krulanovic åtalades också för grov penningtvätt med frikändes på den punkten.

Mil#nko P*rov#c, åtalades även han för grovt penningtvättbrott i samma rättegång. Han dömdes till 3 års fängelse för det och fick sammanlagt lite över 100 000 kronor förverkade som inkomst av narkotikabrott. Detta för att ha köort två bilar till Serbien som hans bolag Auto Naxis AB exporterat dit. I bilarna transporterades enligt domen en större summa pengar, mer än 6 miljoner kronor. Bevisen var bland annat kommunikation på SkyECC där Mil#nko P*rov#c omnämns som penningtransportör och instrueras om transporten. Mil#nko P*rov#c är en personlig vän med Rade Krulanovic men förnekar att han genomfört någon penningtransport.

Auto Naxis togs med i åtalet då åklagaren gjorde gällande att penningtvättsbrotten skett inom ramen för företagets verksamhet. Tingsrätten bedömde att det inte var så.

Det finns även flera andra fall där kokain av samma typ som i detta fall beslagtagits. Redan förra året dömdes en man vid namn Jimmy Andersson i Hovrätten över Skåne och Blekinge till 7 år och 6 månaders fängelse för innehav av kokain och amfetamin som hittade på en gård på landet i Staffanstorp. Dessutom förekommer det i ett pågående ärende i Göteborg.

Läs mer om SkyECC

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!