Sex män från Backagänget åtalade

Natten till den 19 april genomförde polisen i Göteborg en räd mot flera personer med koppling till Backagänget. Anledningen till räden var information polisen erhållit genom det knäckta kommunikationsnätverket SkyECC. Fem personer greps och anhölls samma dag. De häktades den 22 april. Alla förnekar brott. Polisen gjorde dessutom tillslag mot en person till. Han var dock inte hemma och har sen hållit sig borta. De är alla sex åtalade men i flera olika mål och för lite olika brott.

Centralt i målet är ett knarkparti på hela 240 kilo amfetamin. De häktade männen ska ha köpt, förpackat, förvarat, transporterat och sålt hela partiet under sommaren och hösten 2020. Bevisningen är till stor del avlyssningsmaterial från Sky ECC.

Företagaren

39-åring från Backa, Xhavit Mustafa, som enligt GP har drivit flera företag. Bland annat var han tidigare ägare av telemarketingsföretaget Nordic Voice. Bolaget startade 2014 och hade ett år senare ett 15-tal anställda. De blev ökända när det avslöjades att företaget avslöjades med helt bisarra, mycket dåliga och olagliga anställningsvillkor:

  • I anställningsavtal ingår fullständig tystnadsplikt kring bland annat löner, mellan anställda och personer utanför Nordic Voice.
  • Om någon bryter tystnadsplikten är det ett kontraktsbrott och Nordic Voice kommer att vidta rättsliga åtgärder.
  • I anställningsavtalets lönevillkor sägs att det endast utgår provisionslön under de första tio dagarna. Därefter väntar en mix av fast lön och provisionslön. Om den anställde inte når sina budgetmål väntar varsel om uppsägning eller återgång till endast provisionslön.

Nordic Voice fungerade som återförsäljare för mobiloperatören Hallon.

Xhavit Mustafa är tidigare dömd för brott, men domarna ligger långt tillbaka i tiden. Har enligt polisen en ledande roll i Backagänget. Misstänkt för tre grova narkotikabrott i centrala Göteborg. Brotten ska ha begåtts under några månader vid årsskiftet 2020 och 2021. Han kopplas till brottsligheten genom SkyECC men han uppger att han aldrig haft någon sådan telefon.

Ynglingen

25-åring från Gamlestaden, Daniel Emanuelsson. Nyligen dömd för narkotikabrott. Samma misstankar som mot 39-åringen. Den yngste som åtalats i detta mål.

Människosmugglaren

55-årige Adam El Mounsi (Adam Roxenlund) från Backa som haft olika bolag. Dömd för en lång rad trafikbrott, men även annan typ av brottslighet. Bland annat straffades han vid en dansk domstol för människosmuggling. Misstänkt nu för synnerligen grovt narkotikabrott i Säve. Ett brott som begicks den 19 april i år.

Backamannen

32-åring från Backa, Hassan Abdulwahab, som under många år ska ha tillhört kärnan av Backagänget enligt GP. Det är sannolikt en överdrift när det gäller hans betydelse. Misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott på ospecificerade platser i landet. Tidigare dömd till ett längre fängelsestraff för ett antal grova personrån däribland ett rån mot ett växlingskontor den 8 juli 2011.

Hassan Abdulwahab dömdes första gången som 15-åring för stöld, rån och övergrepp i rättssak. Hösten 2009 greps 22-åringen av polisens gatulangningsgrupp på en Avenykrog, misstänkt för narkotikaförsäljning. Ingripandet blev våldsamt då 10-15 män försökte frita honom. Han dömdes för våldsamt motstånd.

Våren 2010 satt han häktad misstänkt för försök till mord. Fem pistolskott sköts mot en 43-årig man på Backa Kyrkogata. Han friades från dessa misstankar.

Hans bror Alan Abdulwahab dömdes i Göteborgs tingsrätt i december 2014 till 8 års fängelse för att tillsammans med Taha Sabah Mohammed Saleh ha försökt mörda David Soumah i mars 2014. I hovrätten fick han bara 4 år och 2 månader då de ansåg att det inte var bevisat att han försökte mörda David Soumah. Alan Abdulwahab tillhörde Backagänget under lång tid.

Fotbollsspelaren från Tuve

34-åring från Tuve, Kassim Coaney, som också är delägare i Premium Barbershop HB. Misstänkt för två grova narkotikabrott i Uddevalla. Tillhör enligt GP en kriminell gruppering som kallas Fyrklövern. Har varit fotbollsspelare i FC Fyrklövern och spelade innan dess i Velebit. En klubb han sen tycks ha gått tillbaka till.

Mannen som gömde sig på Kap Verdeöarna

37-åring, Alicio Santos Nascimento, som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott sommaren 2020. Han ska ha hanterat över 200 kilo amfetamin. Han är dock inte frihetsberövad utan begärs häktad i sin frånvaro. Endast straffad för en hastighetsöverträdelse sedan tidigare. Under tio år var han dock misstänkt och internationellt efterlyst för ett grovt narkotikabrott från 2008. Men han hittades aldrig.

2018 gick preskriptionstiden på tio år ut för det grova narkotikabrottet och Alicio Santos Nascimento behövde inte längre gömma sig. I början av 2019 återvände han därför till hemtrakterna i Göteborg enligt folkbokföringsuppgifter. I samband med det så registrerades också hans tidigare hemvist, dvs där han hållit sig undan i 10 år. Det visade sig vara Kap Verde, en ögrupp väster om Afrika. Han har bott och varit skriven i Järfälla under en period av livet.

Nu har han alltså återigen lyckats klara sig från polisen. Om han även denna gång lyckats ta sig till utlandet är oklart, men det är väl sannolikt. Däremot är det väl inte så troligt att han återigen sökt sig till Kap Verde.

Byggföretagaren

Dessutom är ytterligare en man misstänkt i ett ärende med kopplingar till de andra. Han heter Anders Bergqvist och är 57 år gammal. Han är i detta fall misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott i Uddevalla och Alingsås. Sitter för närvarande i fängelse på tre år och sex månader för grovt narkotikabrott. Domen föll 10 september 2021. Brottet begicks i Uddevalla och en man som heter Rob#n T#bom dömdes i samma rättegång till 2 år och 9 månaders fängelse för grovt narkotikabrott vid samma tillfälle. Bergqvist är styrelseledamot i byggbolaget KonWeb AB.

Läs mer: