Fängelsestraff för amfetaminfabrik i Olshammar

Sju personer har av Örebro tingsrätt dömts för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse. De drev en amfetaminfabrik i Olshammar som ligger vid norra Vätterns strand.  Fyra av de dömda ska också utvisas med förbud att återvända till Sverige.

Tingsrätten fann att det under 2020 har det bedrivits en omfattande amfetamintillverkning i en villafastighet i Olshammar. Stora mängder amfetamin, 452 kg, har framställts och överlåtelser har skett inom stora delar av Sverige.

Nytillverkad amfetamin som polisen hittade vid tillslaget mot fabriken. Bild: Polisen

Efter spaning kunde polisen den 5 december 2020 övervaka ett byte där 50 liter amfetaminolja byttes mot 60 kg färdigtillverkat amfetamin. Polisen följde efter och stoppade bilen med 60 kg amfetamin förpackat för överlåtelser. Senare samma kväll gjordes även ett tillslag i villan i Olshammar och två personer i färd med att tillverka amfetamin kunde gripas i huset. Ett av rummen i källaren var inrett för amfetamintillverkning med olika arbetsstationer och man hittade där drygt 20 kg amfetamin.

Bevisningen i målet har, förutom vad som framkom vid tillslagen, till stor del bestått av chattar som förts i den krypterade appen ANOM. Genom chattarna har det gått att följa framställan och överlåtelser som skett sedan sommaren 2020 fram till tillslaget och det har även gått att knyta fler personer till delaktighet än de som greps vid tillslagen.

Firman

Hanteringen av amfetamin har bedrivits inom ramen för en organisation som närmast kan liknas vid ett bolag. Organisationen har styrts av personer, som kallat sig Firman. Det är två personer som hör till denna grupp som nu döms. Själva tillverkningen av amfetamin har skett i villan i Olshammar. Transporter av amfetaminolja och färdigt amfetamin har skötts av kurirer. Tingsrätten har bedömt att samtliga involverade, som haft olika roller i verksamheten, är att bedöma som gärningsmän, om än att tre av de sju endast kan knytas till medverkan under en begränsad tid.

Alla de sju åtalade dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott. Alexander Jovanovic fick 10 års fängelse, Jens Lindberg 7 års fängelse och Tommy Bogebrink 6 år i fängsligt förvar. Jens Lindberg dömdes för att han fungerat som kurir och trasnportör. De polska medborgarna Jakub Walczak, Pawel Brzozowiec, Michal Glowka och Jakub Michalski fick 9 år och 6 månaders fängelse när det gäller de två förstnämnda männen respektive 7 års fängelse för de två sistnämnda. De två sistnämnda arbetade med tillverkning av amfetamin i fabriken. Alla fyra dömdes också till utvisning.

Straffvärde

Straffvärdet för det två huvudmännen straffvärde uppgår enligt tingsrätten till straffmaximum, det vill säga tio år. För Bogebrink innebär det en påföljd på sex år då han nyligen dömdes till åtta år för annan narkotikabrottslighet. Den sammanlagda påföljden får då inte överstiga 14 år. Den andre huvudmannen, Jovanovic, fick 10 års fängelse Huvudmännen förpliktas därutöver att betala 1,92 miljoner kronor vardera såsom förverkat värde av utbyte av brott.

Även de två polska medborgare, Walczak och Brzozowiec som haft ledande befattningar i amfetaminlabbet bedömdes ha uppnått straffmaximum på tio år. Straffet sattes dock ned till 9,5 år på grund av av att de båda även utvisas. Männen ska därutöver betala drygt 611 000 kronor vardera såsom förverkat värde av utbyte av brott.

Tingsrätten ogillade åtalet avseende synnerligen grov narkotikasmuggling eftersom det inte var bevisat att de åtalade varit de som styrt över införseln av amfetaminolja till Sverige.

Bakgrund

De har alla utom Michal Glowka bott i Sverige under lång tid men Jakub Michalski har arbetat under falsk identitet (Jakub Walczaks identitet). Glowka har bott i Storbritannien. Alla har förnekat brott förutom Jens Lindberg som har erkänt transport av amfetaminolja även om han hävdar att han inte kände till oljan var amfetaminolja. En del av amfetaminet såldes till Fagersjönätverket i Stockholm.

Tommy Bogebrink förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. Han har tidigare dömts för flera fall av narkotikabrottslighet. Den 11 oktober 2016 dömdes han för bland annat grovt narkotikabrott till fängelse 6 år. Han frigavs från detta fängelsestraff den 3 mars 2020 med en återstående strafftid om 2 år. Prövotiden löpte ut den 3 mars 2022. Han dömdes senast av Nyköpings tingsrätt den 13 juni 2022 för synnerligen grovt narkotikabrott under perioden 29 januari 2021 – 7 juni 2021 till fängelse 8 år. Villkorligt medgiven frihet förklarades då som förverkad.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!